Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Telepítsünk új növényfajtákat!

Telepítsünk új növényfajtákat!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Szeretettel gondozott kiskertünkbe érdemes újfajta gyümölcsfákat és dísznövényeket telepítenünk. Ezzel nemcsak a fajtaválasztékot bővítjük, hanem a természetet is üdébbé tehetjük.

– A dísznövények közül – a már népszerű muskátlin és a leanderen kívül – érdemes más fajtákat is kipróbálnunk – kezdte Horváth Sándor, a GYSEV nyugalmazott kertészetvezetője. – Az ólomvirág azért kevésbé elterjedt, mert csak május végén kezd el virágozni, onnantól kezdve viszont egészen a fagyokig ontja csodálatos, kék szirmait. Másra nincs is szüksége, mint napfényre, vízre, télen pedig egy világos, száraz helyre. Szintén igénytelen a tölcsérjázmin, ami ugyan délszaki növény, de bírja a telet, sőt a pihenés még jót is tesz neki. A golgotavirággal sincs sok gond, ám annál szebben díszlik.

A hazánkban fellelhető tuják egy része keletről származik. Ezek remekül bírják az itteni klímát.

Az Amerikából behozott nyugati tuják viszont folyamatosan ki vannak téve a kórokozók és a kártevők támadásainak. Helyettük érdemes az oszlopos tujával kísérleteznünk, amelynek egyelőre nincs kártevője. A termései dekoratívak, a növényt magról és dugványról is lehet szaporítani, amire szeptember végén még sort is keríthetünk.

– A gyümölcsök közül sokszor beszéltem már a fügéről, ami valódi gyógynövény – folytatta a kertész. – Az utóbbi évek enyhe teleit jól bírja, annyit tehetünk esetleg, hogy lombbal letakarjuk a tövét, hogy ne fagyjon át a gyökérzete. Ha edénybe ültettük, télre érdemes azt a földbe süllyesztenünk. Egyre több helyen termesztenek kivit is, melynek már hímnős változatai is kaphatóak. Kicsit óvatosabban kell eljárni vele, mint a fügével, de egészséges terméseivel meghálálja. A szintén déli gránátalma díszváltozatával már régóta találkozhatunk a kertészetekben. A termő változat virágai ugyan nem olyan tetszetősek, viszont ízletes, tápanyagban gazdag terméseket hoz.

Az említett növényeken kívül bátran meghonosíthatjuk a datolyaszilvát, a mézbogyót vagy a mirtuszt is.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...