Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Téli munkák a kertben
Horváth Gábor szerint fontos, hogy a magoknak ideális földkeveréket válasszunk, mivel a csírázó növények nagyon kényesek a talaj savasságára vagy lúgosságra. Fotó: Filep István

A paprikát, a paradicsomot és a zellert is elvethetjük már februárban

Téli munkák a kertben

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A téli hónapokban sem érdemes magára hagyni a kertünket. A melegebb napokon már megtehetünk bizonyos előkészületeket, amelyek elvégzése után kevesebb teendő vár ránk majd tavasszal.

Élezhetjük a szerszámokat, beszerezhetjük a vetőmagokat és a növényvédőszereket, megtervezhetjük kertünk ágyásait. Az utóbbi években ugyan nem jellemző, de ha jelentősebb hó esne, figyeljünk kertünk örökzöldjeire: még idejében rázzuk le róluk a havat, mielőtt letörné az ágakat! Ha fagypont felett van a hőmérséklet, az almatermésű fáink (alma, körte, birs, naspolya) metszését már megkezdhetjük.

– Ha rendelkezünk fűtetlen termesztő hellyel – fóliával vagy akár egy kisebb üvegházzal –, akkor a rövid tenyészidejű zöldségeket, a hónapos retket, a spenótot már február elejétől–közepétől elvethetjük a fóliánkba vagy a melegágyba – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – A fejessalátát is szaporítóládába ültethetjük, a szobánk melegében ugyanis gyorsan kicsírázik, így a palántázással is nyerünk egy kis időt.

A paprikát, a paradicsomot és a zellert is elvethetjük már februárban. Mire egy meleg, világos helyiségben elérik a palántázható fejlettségi állapotot (7–11 hét), már bőven a tavaszi napokat lapozgatjuk naptárunkban. Érdemes ehhez beszereznünk egy szaporítóládát.

– Fontos, hogy a magoknak ideális földkeveréket válasszunk, mivel a csírázó növények nagyon kényesek a talaj savasságára vagy lúgosságra – folytatta Horváth Gábor. – Ha biztosra szeretnénk menni, az általánosságban kapható virágföldek helyett tőzegalapú közeget, magvető tőzeget ajánlok, amely kedvező víz–levegő háztartást biztosít, steril, és már rendelkezik egy kevés bekevert műtrágyával is.

A vetést apró, szemcsés szerkezetű közeggel 1–1,5 centiméter mélyen takarjuk be egyenletesen! A magok kikeléshez minimum 20–25 fok szükséges, és ügyelni kell a talaj folyamatos nedvességére is. A vetést csírázásig letakarhatjuk egy nejlonnal vagy üveglappal, így még kedvezőbb mikroklímát tudunk kialakítani, és a párolgást is csökkentjük.

– Tíz–tizenöt nap után már láthatunk csírázó növényt. 2–3 hetes korban, amikor a fejlettségi állapotuk már megengedi, tűzdeljük ki őket pohárba, és hagyjuk ott egészen a két sziklevelestől a négyleveles állapotig. Poharazás után már nem szükséges a magas hőmérséklet, elegendő a 16–20 fok, így egy világos helyen, akár az ablakpárkányunkon is nevelhetjük tovább a növénykéinket a végleges kiültetésig – zárta a szakember.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...