Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Telisóhajtják” a világot
A kakasmandikó virága bókol – hívják még Szent György virágának, illetve kutyafoggyökérnek is a növényt. Fotó: Kránitz Roland

A virágfotózáshoz meg kell találni a legjobb szöget

„Telisóhajtják” a világot

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Kakasmandikó, mocsári kockásliliom, leánykökörcsin és tarka sáfrány – karcsú kis növények, színes virágaikat mintha egy festő pingálta volna a zöld háttérre. Lapunkban ezúttal Kránitz Roland természetfotós tavaszi virágokról készített fényképeiből válogattunk.

Egymást dobáló ürgék, vicsorgó aranysakál – Kránitz Rolandnak eddig állatokról készült fényképeit ismertük. Ahogy maga is fogalmazott: a mozgás megörökítése komoly szakmai kihívás, de szívesen fotóz virágokat, gombákat is. Ezek teljesen más látásmódot igényelnek. Fontos, hogy megtalálja a legjobb szöget, ne csak egy oldalról nézzen meg valamit. Így lehet mindig jobb képeket készíteni…

A kakasmandikó a liliomfélék családjába tartozó faj. Hívták még Szent György virágának, illetve kutyafoggyökérnek is. Virága bókol. Élénk bíborpiros vagy rózsaszínű leplei harang alakúak, hosszúkás lándzsásak.

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom szintén a liliomfélék családjának tagja. Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, hazánkban 2016-ban elnyerte Az év vadvirága címet.


A leánykökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó, Európában honos, száraz gyepekben élő virág. Magyarországon 1982 óta védett. Mérgező növény, a bőrre kerülve helyi irritációt, ekcémát okoz.


A tarka sáfrány szintén védett növény hazánkban. Sok helyen előfordul: Dél- és Kelet-Európában, sőt, a Kaukázuson is megtalálható. Lepellevelei színe a fehértől a halványliláig terjed. 

Kapcsolódó cikkek

Naponta tisztul a város

Naponta tisztul a város

2023. 09. 13. | Munkatársunktól

Csökkent az erdőkben, külterületeken az illegálisan lerakott hulladék mennyisége – ez a szakemberek szerint elsősorban a szelektív hulladékgyűjtőknek...