Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tervezzük meg a kertünket!
Illusztráció. Forrás: https://www.agraroldal.hu/gyorsan-novo-cserjek-sovenynek.html

Tervezzük meg a kertünket!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Mielőtt kertet építünk, és megtesszük az első kapavágást, mindig készítsünk tervet! Gondoljuk végig, hogy milyen célra szeretnénk használni a kertünket! A növényeket úgy válasszuk ki, hogy a munkával eltöltött idő ne fáradtság, hanem kikapcsolódás legyen!

A kertünk kialakításnál elsősorban a kert adottságait – fekvését, tájolását, talajának a tulajdonságait – érdemes figyelembe vennünk.

– Pár ezer forintért kérhetünk műszeres talajvizsgálatot, amiből megismerhetjük a talaj tulajdonságait. Így megtudhatjuk, hogy mit kell pótolnunk, és hogy az adott talajtípusra milyen növények telepíthetők – ajánlja Nagykutasi Viktor kertész–szakíró. – Fontos az öntözés lehetőségét is mérlegelnünk, ugyanis az időjárási szélsőségek miatt nagyon nehéz locsolás nélkül fenntartani a frissen telepített növényeket. A kerti pihenőrészt (kerti pagoda, pad, grillező, kemence) úgy helyezzük el, hogy az utcáról benézve takarásban legyen! A különleges növényeknek viszont érdemes jól látható helyet választanunk. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy az előkertbe építünk kőkertet, sziklakertet vagy kis tavat, mert akkor rajtunk kívül mindenki látja, nekünk pedig csak a munka jut.

Ha a kertünket el akarjuk zárni a szomszédok vagy a kíváncsiskodók elől, esetleg óvni akarjuk az uralkodó széltől, akkor érdemes örökzöldeket vásárolnunk (Brabant tuja, örökzöld babér, leyland ciprus). Ezeket 60–80 centiméter tőtávolságra ültessük!

– Egy igazán jól megtervezett kertben mind a négy évszak szépségét élvezhetjük. Ezért ne csak tűlevelűekben, hanem lombos vagy lombhullató növényekben is gondolkodjunk! Nagyon szép sövényt alkot például a fagyal, a gyertyán, a tűztövis vagy épp a korallberkenye – így időről időre változik az elénk táruló kép – folytatta a szakember. – A növények kiválasztásánál és az ültetésnél ügyeljünk a kerítéstől való távolságra is! A legtöbb településen helyi rendeletek szabályozzák, hogy a növényeket a szomszéd telkétől vagy a telekhatártól milyen távolságra kell ültetni. Ha betonkerítésünk van, vagy épp a dróthálót akarjuk eltakarni, jó megoldás, ha illatos lonccal, borostyánnal vagy díszszőlővel futtatjuk be. Ezek lassan futnak fel, de gyönyörű „faliszőnyeget” alkotnak. Arra viszont figyeljünk, hogy csak a saját falunkra, kerítésünkre futtathatunk fel növényeket.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...