Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Töppedt szőlőszemek
Iváncsics Zoltánék hétvégén szedték le 800 tőkéről a töppedt szemű fürtöket. Fotó: Filep István

Késői szüret: 300–400 liter édes bor készülhet

Töppedt szőlőszemek

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

A borvidéken ugyan már véget ért a nagy szüret, de azok a gazdák, akik természetes édes bort is készítenek, fennhagytak néhány sort, hogy az ínyenceknek is kedvezzenek.

Így tett Iváncsics Zoltán is, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik, hiszen hosszú idő óta évről évre érlelődik pincéjében késői szüretelésű zöld veltelini.

– Az idén körülbelül 800 tőkén hagytuk fenn a szőlőt, ez mintegy 0,3 hektár – mondja, miközben járjuk a szőlősorokat. Mindenkihez van egy mondata, jó tanácsa, mit, hogyan csináljon, hiszen a töppedt szemű fürtökkel óvatosan kell bánni.

– A szemek szépen megtöppedtek, koncentrálódott a cukor, de jégbort ebben az évben nem tudunk készíteni, mert nem volt több napon át mínusz hét fok. Tulajdonképpen az időjárás dönti el, hogy késői szüretelésű vagy jégbort készítünk.

Mint megtudom, már a művelési mód is meghatározza, hogy mikor lesz a szüret. A tőkéken hat–hét rügyes szálvesszőket hagytak, tehát nem terhelték meg a növényt. A sorokat érés idején lehálózták, mert volt már rá példa, hogy a seregélyek elpusztították a termést, sőt villanypásztorral is körbekerítették a területet, nehogy a vadak kedvet kapjanak a finom, édes csemegére.

– 8–10 mázsa termésre számítunk – folytatta Iváncsics Zoltán. – Ebből 300–400 liter késői szüretelésű bort készíthetünk, legalább egy évig tartó, kishordós érleléssel.

A gazda elmondta, 2024-ben augusztus 10-én kezdték a szüretet, és október 10-én fejezték be, kivéve a most szüretelt néhány sor zöld veltelinit.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek