Így tett Iváncsics Zoltán is, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik, hiszen hosszú idő óta évről évre érlelődik pincéjében késői szüretelésű zöld veltelini.
– Az idén körülbelül 800 tőkén hagytuk fenn a szőlőt, ez mintegy 0,3 hektár – mondja, miközben járjuk a szőlősorokat. Mindenkihez van egy mondata, jó tanácsa, mit, hogyan csináljon, hiszen a töppedt szemű fürtökkel óvatosan kell bánni.
– A szemek szépen megtöppedtek, koncentrálódott a cukor, de jégbort ebben az évben nem tudunk készíteni, mert nem volt több napon át mínusz hét fok. Tulajdonképpen az időjárás dönti el, hogy késői szüretelésű vagy jégbort készítünk.
Mint megtudom, már a művelési mód is meghatározza, hogy mikor lesz a szüret. A tőkéken hat–hét rügyes szálvesszőket hagytak, tehát nem terhelték meg a növényt. A sorokat érés idején lehálózták, mert volt már rá példa, hogy a seregélyek elpusztították a termést, sőt villanypásztorral is körbekerítették a területet, nehogy a vadak kedvet kapjanak a finom, édes csemegére.
– 8–10 mázsa termésre számítunk – folytatta Iváncsics Zoltán. – Ebből 300–400 liter késői szüretelésű bort készíthetünk, legalább egy évig tartó, kishordós érleléssel.
A gazda elmondta, 2024-ben augusztus 10-én kezdték a szüretet, és október 10-én fejezték be, kivéve a most szüretelt néhány sor zöld veltelinit.