Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tudatosabb soproniak
A soproni csomagolásmentes boltban elsősorban a környékbeli kistermelők portékáit kínálják. Fotó: Filep István

Középiskolás csoportok is megnézték a csomagolásmentes boltot

Tudatosabb soproniak

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A környezettudatos vásárlási kultúra kialakítását tűzte ki céljául a Sopronban elsőként megnyílt csomagolásmentes bolt. Az elmúlt egy év tapasztalatai nagyon kedvezőek.

A Dekagrammban mind a beszállításban, mind az árusítás során mindenféle csomagolást igyekeznek kiküszöbölni: textilzsákokat, üvegeket, papírdobozokat használnak, nejlonzacskó egyáltalán nincs a boltban. Az üzlet vezetője, ­Pfeiffer Judit örömmel számolt be arról, hogy Sopronban egyre több az ökotudatos fogyasztó: – Már az egy évvel ezelőtti fogadtatás is mutatta, hogy sokan nyitottak a környezettudatos vásárlási formára, amire kifejezetten büszke vagyok: sokan nálunk tették meg az első lépéseket a felesleges hulladékok csökkentése terén. Az üzlet amellett, hogy alternatívát nyújt a hulladékok csökkentésére, egyfajta szellemi kis közösségé is vált. A Zöld Sopronnal már a nyitás óta remek kapcsolatot ápolunk, a mi égiszünk alatt pedig egy új környezettudatos civil szervezet is alakult: a Zöld Kezek, amely a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban hasznos tippekkel, praktikákkal látja el az embereket. Úgy érzem, aki hozzánk betér, az előbb-utóbb, ha felkeres egy nagyobb áruházat, ott sem nyúl majd a nejlonzacskókhoz, pillepalackokhoz.

Judit folyamatosan keresi az új, környékbeli kistermelőket, hiszen az üzletben elsősorban az ő termékeik teszik ki a kínálatot. A bolt az élelmiszerek és természetes tisztító-, tisztálkodószerek széles skáláját kínálja. Lisztek, cukrok, fűszerek, olajok, szörpök, lekvárok, házi tészták, teák, kávék, számos magféleség sorakozik a polcokon, az ínyenceket pedig kézzel készített kézműves csokoládé is várja. Egyre több ember küzd különböző ételallergiával: rájuk gondolva az üzlet számos terméke gluténmentes vagy vegán.

A környezetformálás jegyében már több általános és középiskolás csoport is ellátogatott a csomagolásmentes boltba: az üzlet vezetője szerint nem lehet elég korán ráirányítani a gyerekek figyelmét a fenntarthatóság fontosságára. 

Kapcsolódó cikkek

Fermentált finomságok

Fermentált finomságok

2021. 04. 07. | Köves Andrea

Egyre népszerűbb a zöldségek, gyümölcsök fermentálása, azaz erjesztése, amellyel különleges, izgalmas ízvilágot érhetünk el, ráadásul az immunrendszerünket is erősítjük.

Szelektív szigetes üveggyűjtés

2021. 04. 07.

Amilyen gyakran elhangzik a kérdés, hogy az üveghulladék szelektív gyűjtésére miért nincs lehetőség házhoz menő rendszerben, a válasz legalább annyira egyszerű. Az üveg nehéz és törékeny, így műanyag zsákban gyűjteni nem lehetséges.