Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Túl a vénasszonyok nyarán
– A hosszú távú előrejelzések szerint decemberben az átlagosnál kissé enyhébb, átlagosan csapadékos idő vár ránk – mondta lapunknak Kiss Márton, az OMSZ Soproni Meteorológiai Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora. Fotó: Filep István

Szeptemberben 29,2, októberben 23,5 fok volt a legmagasabb hőmérséklet

Túl a vénasszonyok nyarán

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

Őszbe nyúló nyarak, enyhe novemberi napok, késlekedő tél – évről évre tapasztaljuk ezeket a jelenségeket. Utánajártunk, vajon mi okozza mindezt, hogyan változtak az átlaghőmérsékletek, és látható-e már, mikor jön a tél.

Bizonyára többen emlékeznek az idei november első pár napjára, amikor viszonylag magas volt a nappali hőmérséklet Sopronban. 2-án a hőmérő higanyszála 19–20 fok körüli értéket mutatott, vénasszonyok nyarához illő volt az idő. – A szeptember végétől november első hetéig tartó időszakban azokat a napokat nevezzük így, amikor – jellemzően anticiklonális hatásoknak köszönhetően – csendes, nyugodt az idő. A hajnali ködök még nem túl makacsok, és a napsugárzás is elég ahhoz, hogy nappal 20 fok fölé emelkedjen a hőmérséklet – mondta Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora. – A klímaváltozás eredményeképp az őszi átlag- és maximumhőmérsékletek emelkednek. Országos átlagban 1,5 Celsius-fokkal nőtt az októberi havi maximumhőmérséklet 121 év alatt.



Mint megtudtuk, szeptemberben 29,2, októberben 23,5 fok volt a legmagasabb érték, és csak november 6-án csökkent először 5 fok alá az éjszakai hőmérséklet. Októberben és november első felében is közel 3 fokkal volt enyhébb az idő a megszokottnál.

Itt-ott hallani, hogy az enyhe ősz zord telet hoz majd, azonban a hosszú távú előrejelzések „talaja” igen ingoványos. – A rendkívül bonyolult légköri cirkulációban nehéz egyszerű okokat és egyértelmű kapcsolatokat keresni. Az biztos, hogy a légköri víz, illetve vízgőz rendkívül összetett szerepet játszik az időjárás (és az éghajlat) alakításában – folytatta a szakember. – Budapesti központunkban készülnek hosszú távú előrejelzések, melyek szerint decemberben az átlagosnál kissé enyhébb, átlagosan csapadékos idő vár ránk. A január átlagos hőmérsékletűnek és az átlagnál kissé szárazabbnak tűnik. Jelenleg azt látjuk, hogy csapadékosabbra és egyre hűvösebbre fordul az idő, de komolyabb téli időjárási fordulat még nem észlelhető.

Mikor volt utoljára kemény hideg? Legutóbb 2017 januárja hozott komoly mínuszokat. Akkor Sopronban a havi középhőmérséklet (-4,1 Celsius-fok) 4 fokkal maradt el a megszokottól. Ekkor csökkent legutóbb mínusz tíz fok alá a hőmérséklet városunkban.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...