Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új kilátó épül a Kecske-hegyen
A közel 14 méter magas Kecske-hegyi kilátó négy darab, egyenként 14 és fél méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méteren lévő kilátószintre 56 falépcsőn juthatnak majd fel a kirándulók. Fo

Új kilátó épül a Kecske-hegyen

| Etzl Edgár | Zöld Sopron

Tavasszal megújult attrakciók várják a természetkedvelőket Sopron környékén. A számtalan fejlesztés egyik fontos eleme, hogy új kilátó épül a Kecske-hegyen.

Gőzerővel dolgoznak a szakemberek, az elmúlt napokban a Kecske-hegyi kilátó tetejét ácsolták.

– A közel 14 méter magas Kecske-hegyi kilátó négy darab, egyenként 14 és fél méter hosszúságú tartóoszlopon áll – tudtuk meg Kárpáti Bélától, a beruházást vezető Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától. – A 11 méteren lévő kilátószintre 56 falépcsőn juthatnak majd fel a kirándulók. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen a kilátó megközelíthetősége korlátozott, mindvégig gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére.

– Az a célunk, hogy ez az egyedülálló természeti és kulturális értékekkel bíró térség még versenyképesebb turisztikai fogadótér legyen – mondta a projekttel kapcsolatban Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Az új attrakciók nemcsak az ide érkező turisták számára, hanem az itt élőknek is minőségi kikapcsolásra adnak majd lehetőséget – tette hozzá a képviselő.

A Kecske-hegyen először 1905-ben épült kilátó, ez a második világháború alatt összedőlt. A Tanulmányi Állami Erdőgazdaság 1971–72-ben kilátóépítési programba kezdett, melynek első állomásaként épült meg a Fertőrákos határában álló faszerkezetű létesítmény Rosenstingel Antal tervei alapján. Korábbi lapszámunkban beszámoltunk róla (Új kilátó születik a Kecske-hegyen, Soproni Téma, 2018. szeptember 29.), hogy az épületet annak rossz állapota miatt 2018 nyarán lezárták.

Nemcsak kilátó épül, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában megújul a Sopront és Harkát összekötő, valamint a Nemeskúti útnál található 4 kilométeres kerékpárút. Mind a két helyszínen felújítják az aszfaltburkolatot, és újabb pihenőket hoznak létre. Madárlest alakítanak ki a Fertő tó nádasában, ahol biztonsággal kiköthetnek a vezetett kenus túrák résztvevői. A Ciklámen tanösvény bekerül a Digitális Vándor alkalmazásba, és játszótéri elemmel bővítik a Lövér Alpin Parkot. 

Gyalogos megközelítés: A Kecske-hegyi kilátót az átadás után Tómalom-fürdőtől érdemes megközelíteni. A fürdő bejáratával szemben lévő erdei úton elindulva a kirándulók eljutnak az üdülőépülethez, innen továbbhaladva, nagyjából 150 méter múlva kell jobbra fordulni, ahonnan 10 perc sétával érhető el a Kecske-hegy.

A régi Kecskehegyi kilátó. Fotó: Németh Péter/Soproni Téma Archívum

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...