Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új sétaúton a parkerdőben
Az új, 3,5 kilométer hosszú út a Károly-magaslati parkolótól vezet a Muckra, az Erdő Házához. 10 interaktív tábla, valamint a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos eszközök és berendezések teszik érdekessé. Fotó: Filep István

Kovács Ferenc: A vadgazdálkodás nem csak a vadászatból áll!

Új sétaúton a parkerdőben

| Etzl Edgár | Zöld Sopron

Új tanösvényt avattak múlt héten a Soproni Parkerdőben, amelyen a túrázók biztonságosan juthatnak el a Károly-magaslatról a Muckra. Séta közben új ismereteket is szerezhetnek a vadászattal és a vadgazdálkodással kapcsolatban.

Ünnepélyes keretek között adták át múlt szerdán a Károly-magaslatot és a Muckon található Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot összekötő Vadgazdálkodási és vadászati tanösvényt. Az új attrakció a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. és a Soproni Egyetem közös projektjeként, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával jött létre. A 3,5 kilométer hosszú útvonalat 10 interaktív tábla, valamint a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos eszközök és berendezések teszik érdekessé. Az utat a fehér négyzetben található zöld T betűs nyomjel mutatja a túrázónak.

– A Muckra vezető Récényi úton nagy az autós forgalom, az új tanösvénnyel biztonságos alternatívát nyújtunk azoknak, akik gyalogosan, a természetben barangolva akarják elérni az Erdő Házát – mondta az átadón dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója.

– A TAEG-gal közösen több olyan projekten dolgozunk, ami az erdőmérnöki és a közgazdaságtudományi kar turizmussal kapcsolatos képzéseit erősíti – emelte ki beszédében a Soproni Egyetem rektora. Dr. Fábián Attila elárulta, hogy novemberre megújul az egyetem vadgazdálkodási gyűjteménye is, amely interaktív kiállítással várja majd az érdeklődőket.

– Fontosnak tartjuk, hogy az emberek megismerjék a vadgazdálkodást – mondta avatóbeszédében Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályának vezetője. – A tanösvény bemutatja a természetkedvelőknek, hogy a tevékenység nemcsak a vadászatból, a lövés pillanatáról szól, hanem az állatok egész éves etetéséről és gondozásáról, amivel az erdőgazdaság munkatársai hónapokon, éveken vagy akár egy egész életen át foglalkoznak.

A beszédek után dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság erdeiiskola-vezetője, valamint Sárközy Áron, az Erdő Háza ökoturisztikai asszisztense vezetett sétát tartott a frissen átadott tanösvényen.

Az ünnepségen részt vett Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is, a programot zenével színesítette a Soproni Lövér Vadászkürt Egyesület játéka.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...