Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Útlevél kedvenceinknek
– Az útlevél uniószerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást – mondta dr. Lisztes Gábor állatorvos. Fotó: Filep István

Utazás előtt mindig tájékozódjunk az adott ország előírásairól!

Útlevél kedvenceinknek

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Sokan úgy tervezik külföldi nyaralásukat, hogy a kutyájukat, cicájukat is viszik magukkal, ám nem árt tudni: ehhez kötelező a kisállatútlevél.

Az okmányt az állatorvosoknál lehet igényelni, a dokumentum sorszámozott, szigorú számadású nyomtatvány. Az útlevelet az állat beazonosítása előzi meg mikrochip segítségével, így az igénylés esetén mindenképpen találkoznia kell az állatorvosnak a négylábúval.

– Minden, a határt átlépő macskának és kutyának rendelkeznie kell ilyen útlevéllel, mely uniószerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást – mondta dr. Lisztes Gábor állatorvos. – Fontos, hogy utazás előtt mindig tájékozódjunk az adott ország előírásairól, mert eltérőek lehetnek a háziállatokkal történő beutazás szabályai. Az útlevél mellett van olyan ország, amely kötelezővé tette a belépés előtti 24 órán belüli féreghajtást vagy előzetes orvosi vizsgálatot, hogy az állat egészséges, szállításra alkalmas állapotban van.

Az okmány az állat élete végéig vagy az állatútlevél elvesztéséig, megrongálódásáig érvényes, ám csak a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. Ha kutyánkkal, cicánkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt állatorvosi kezelésre szorul, az illetékes hatóságok kérni fogják az állatútlevelet.

A szakember szerint, ha hosszabb külföldi autóútra indulunk négylábú kedvenceinkkel, akkor az útlevél mellett más szempontokat is érdemes figyelembe venni.

– A kutyáknak és a macskáknak erőteljesen eltér a hőszabályozásuk az emberekétől, sokkal könnyebben alakul ki náluk hőtorlódás – folytatta a szakember. – Az utastér nagyon gyorsan felmelegszik, még lehúzott ablak mellett sem szabad az állatokat autóban hagyni nagy melegben. Lényeges az is, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében a cicák szállításánál kötelező a szállítódoboz, és a kutyákat is tilos az utastérben szabadon utaztatni. Néha elegendő egy kisebb fékezés, és egy nem biztonságos módon utaztatott kutya önmagát vagy a többi utast is megsebesítheti. Ezért fontos, hogy a járműben ne mozogjon szabadon, és ne vonja el a figyelmet a vezetésről sem!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...