Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Van még mit tenni a parlagfű ellen!

Van még mit tenni a parlagfű ellen!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az idei csapadékszegény időjárás következményeit megtapasztalhatták a gazdálkodók. A parlagfű fejlődését azonban az aszály sem gátolta jelentősen.

– Az elmúlt években a külterületi mezőgazdasági területeken jelentős pozitív változás volt észrevehető, de sajnos idén a gazdálkodók szakmai hozzáállása nem minden esetben volt kielégítő – tudtuk meg Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjétől. – Különösen a napraforgó-, a szója- és a tarlóterületeket nem kezelték megfelelően, de a gabona- és repcetarlók szintén a szennyezettebb területek közé tartoznak. Már tavaly találkozhattak a szakemberek egy új parlagfűváltozattal, mely gyorsan terjed. Egyszerű kaszálással sok esetben nem távolítható el a gyomnövény, így biztonságos megoldás a vegyszeres gyomirtás vagy a növények gyökeres eltávolítása a kiskertekben.

Óriási hangsúlyt kell fektetnünk továbbra is a megelőzésre. A fertőzések és az allergiás megbetegedések csökkentése érdekében a belterületi pontszennyeződések megszüntetése kulcskérdés.

– Az életminőségünk javítása szempontjából lényeges lenne, hogy mindenki elkötelezett legyen a parlagfű irtásában – folytatta az osztályvezető. – A hatósági eljárások és a bírságok kiszabása jelenleg is tart. Eddig 1.965.000 forint növényvédelmi bírságot szabott ki a hatóság a megyében, a legnagyobb bírság összege egymillió forint volt.

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...