Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A fűszernövényeket ajánlott frissen fogyasztani, hogy minél több illóolaj maradjon bennük.

Varázslatos fűszernövények

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A fűszernövényeket magas illóolaj-, ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt érdemes beillesztenünk a napi étrendünkbe. Készen is megvehetjük azokat, de akár mi magunk is termeszthetjük.

A bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, a petrezselyem, a rozmaring és a zsálya nem igényel sokat, mindössze egy világos ablakot és nedves talajt.

– Olyan edénybe érdemes ültetnünk őket, amelynek lyukas az alja – javasolta Hajdú Vera fitoterapeuta. – Bármelyik mezőgazdasági boltban kapható vetőmag és palántanevelő vagy magvetéshez való föld. Miután az edénybe beletettük a földet, annyi magot szórjunk rá, mintha megsóznánk, majd a föld tetejét mintegy 2 centiméter mélységig spricinivel áztassuk be. Az edény tetejére tegyünk üveglapot, hogy a föld mindig nedves legyen. Körülbelül egy hét múlva elkezdenek csírázni a növénykéink. Ekkor már levehetjük az üveglapot, a növénykéket azonban továbbra se öntözzük, hanem spricceljük.

Az ültetésre február előtt nem érdemes vállalkoznunk. Addig is készen megkaphatjuk őket bármelyik áruházban. Azért ajánlott a fűszernövényeket frissen fogyasztani, hogy minél több illóolaj maradjon bennük.

– A bazsalikom étvágyfokozó, emésztésjavító, vizelethajtó, nyugtató, köhögéscsillapító hatású, különösen, ha fahéjjal forró teát főzünk belőle – folytatta a szakember. – A hagymafélékben sok a C- és az A-vitamin, a kálium, hatékonyak köhögés ellen, immun-, illetve gyomorerősítésre. A kakukkfű szintén hatásos köhögés ellen, fertőtlenítő és görcsoldó. Az oreganó mindezek mellett még erős gyulladáscsökkentő, belekeverhetjük bármilyen teába, például kamillába vagy hársvirágba.

A rozmaring keringésjavító, emésztésserkentő, a korianderben sok a fehérje és a C-vitamin, emésztésjavító. A petrezselyem C- és E-vitaminban gazdag, frissen rágva megszünteti a szájszagot. Régen azt tartották, hogy akinek zsálya van a kertjében, az nem halhat meg. Javasolt szájbetegségek és övsömör kezelésére, változó korban az izzadás szabályozására, fertőtleníti az egész testet, erősíti az idegeket.

 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...