Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Városba költözött a molnárfecske

Városba költözött a molnárfecske

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

Közismert, még gyakori, de csökkenő állományú fecskefajunk a mol­­nárfecske, amely főleg településeken költ. Eredetileg sziklákon fészkelt, a városok és bennük a kőépületek elterjedésével vált kultúrakövető fajjá. Gömb alakú, zárt sárfészkeit többnyire ereszek és épületpárkányzatok alatt találjuk, de hidak, mólók alatt is költhet. Általában telepesen fészkel, néha több száz fészek is lehet egymás hegyére–hátára tapasztva.  

A molnárfecs­­ke könnyen felismerhető kékesfekete hátoldaláról (felülről nézve csak farcsíkja fehér) és hófehér hasi oldaláról; farka a füsti fecskéénél kevésbé villás. Kizárólag repülő rovarokkal táplálkozik. Áprilisban ér­­kezik meg hazai költőhelyeire, és szeptemberben vonul el az Afrika Szaharán túli területein lévő telelőhelyekre. Ha fecske te­­lepedik meg házunkon, akkor semmiképpen se verjük le a fészket, inkább a fészek alá szerelt deszka (úgynevezett fecskepelenka) segítségével előzzük meg a madarak piszkítását. Az eresz alá szerelt műfészek segítségével meg is telepíthető.

Dr. Hadarics Tibor

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...