Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védekezzünk egész évben!
Fotóillusztráció: Soproni Téma archív / MTI – Sóki Tamás

Védekezzünk egész évben!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A parlagfű elleni védekezés során a megyei hatóság idén összesen 8 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki. Több eljárás azonban még folyamatban van, mivel – jogi értelemben – a parlagfűszezon egész évben tart.

A lakossági bejelentéseknek, valamint a földi és légi felderítéseknek köszönhetően a hatóságok folyamatosan monitorozni tudták a parlagfűvel szennyezett területeket. Idén három ütemben, júliusban, augusztusban és szeptemberben is volt légi parlagfű-felderítés, melynek eredményeként elmondható, a megyei parlagfűhelyzet változatlan, 234–236 hektár a fertőzött területek nagysága.

– Idén kísérleti jelleggel a nehezen bejárható, kisebb területeken drónt is bevetettünk – tudtuk meg Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjétől. – Sopron vonzáskörzetében Harka, Fertőrákos, Zsira és Agyagosszergény település határában tapasztaltunk nagyobb mértékű fertőzést, elsősorban az építési területek, illetve vonalas létesítmények mentén.

A külterületi szántókon idén is gondot okoztak az elhanyagolt tarlóterületek, valamint a rosszul gyomirtott napraforgó- és szójatáblák, a kezeletlen kiskertek és gyümölcsösök. Belterületeken az önkormányzatoknak és a helyi lakosoknak kell minél nagyobb gondot fordítaniuk környezetük rendezettségére.

– A parlagfű terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy a gazdák egész évben betartsák a vonatkozó előírásokat, megfelelő és hatékony gyomirtószereket használjanak, és szükség esetén végezzenek további kiegészítő gyomirtást – folytatta Szemerits Attila. – Az érvényes jogszabályok miatt már minden gazdának és ingatlantulajdonosnak egész évben kötelessége, hogy megelőzze a parlagfű virágbimbójának kialakulását, hiszen probléma esetén a hatóság a nyári időszakon túl is indíthat eljárást a fertőzött földterületek tulajdonosai ellen. Tehát jogi értelemben a parlagfűszezonnak az ősz beköszöntével sincs vége.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...