Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védjük meg kedvenceinket!
– Érdemes szakember véleményét kérni, hogy az adott kutyának testmérettől, életkortól függően melyik a leginkább javasolható kullancsriasztó – mondta dr. Mentes Árpád állatorvos (k). Fotó: Fi

Létezik már tabletta, amely 4–12 hétig elriasztja a kullancsokat

Védjük meg kedvenceinket!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Tavasszal egyre többen kirándulnak kutyájukkal a soproni és a környékbeli erdőkben, ám a kedvenceinkre komoly veszélyt jelenthetnek a kullancsok, ha nem védekezünk ellenük megfelelő módon.

– A babéziózis az egyik, kullancsok által terjesztett súlyos betegség – kezdte dr. Mentes Árpád állatorvos. – Eleinte sokszor csak bágyadtság, étvágytalanság, kedvetlenség, láz tapasztalható, napok múlva már kólaszínű vizelet is jelentkezik, később az állat besárgulhat, nyálkahártyái világosabb színűvé válhatnak: állatorvosi kezelés nélkül a kutya elpusztul. A betegség az időben megkezdett kezeléssel egyébként jól gyógyítható. Kutyákban is előfordul az emberhez hasonlóan a Lyme-kor, de ritkább megbetegedés.

Adódik a kérdés: mit tehet a felelősségteljes gazda, hogy megvédje a kutyáját a kullancscsípésektől. Többfajta lehetőség közül választhatunk, javasolt állatorvoshoz fordulni, és vele egyeztetni: az adott kutyának testmérettől, életkortól függően melyik a leginkább hatásos készítmény. Léteznek kullancs elleni védekezésre nyakra cseppenthető – spot-on – készítmények, nyakörvek, sprayk. Ez utóbbi esetében a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni: nagyobb testű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan. A spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódnak, és a használati utasításon szereplő ideig biztosítanak védelmet.

– Ezeket a szereket már évekkel ezelőtt sem láttuk hatékonynak kollégáimmal együtt – emelte ki dr. Mentes Árpád. – 2014-ben jelent meg egy új hatóanyagcsoport, ami nagyon innovatívnak és könnyen kezelhetőnek bizonyult. A kutyáknak egy ízesített tablettát kell adni, amelyet szívesen fogyasztanak, hatása pedig típustól függően 4–12 hétig tart. Biztonságosan alkalmazható nyolchetes kor felett kölyökkutyákban, vemhes és szoptató állatok esetében is. Hatása maradéktalan rendszeresen kozmetikázott, fürdetett kutyáknál is. A készítmény használata során a kullancs vérszívása előtt veszi fel a szervezetben jelenlevő szert, ami számára végzetes azelőtt, mielőtt megfertőzhetné kedvencünket. Tapasztalataim szerint ez a módszer 99,9 százalékos biztonságú, a jelenlegi leghatékonyabb.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...