Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a védett barna varangyra!
A barna varangyok általában éjszaka mennek le a kisebb tavakhoz, patakokhoz szaporodni. Fotó: Ambrus András

Vigyázzunk a védett barna varangyra!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A barna varangy – mint minden kétéltű faj – a védett állatok közé tartozik. Már elkezdődött a szaporodási időszaka, ezért akár gyalog, akár autóval közlekedünk, érdemes vigyáznunk rá a patakok, tavak közelében.

A méretes békára az ivari kétalakúság jellemző, vagyis az 5–8 centiméter nagyságú hímek elkülönülnek a 8–10 centiméteresre is megnövő nőstényektől. A bőrüket borító dudorok miatt „varangyos békáknak” is hívják őket. Néhány sziget kivételével egész Európában megtalálhatóak.

– Magyarországon elsősorban erdős élőhelyekhez kötődik, de ilyenkor a szaporodásra alkalmas vízterületek közelében bárhol, akár lakott területeken, parkokban is találkozhatunk vele – tudtuk meg Takács Gábortól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi szakreferensétől. – A barna varangyok általában éjszaka mennek le a kisebb tavakhoz, patakokhoz szaporodni. A fajt egyfajta szaporodóhely-hűség jellemzi, az ivarérett példányok igyekeznek ugyanahhoz a víztérhez visszatérni, ahol átalakultak. A nőstény a fekete petéket kétsoros, több méter hosszúságú dupla zsinórban rakja le vízi vagy vízben álló növények köré tekerve.

A peték gyorsan kikelnek, az ebihalak 2–3 hónap alatt fejlődnek ki, majd 3–4 év alatt válnak ivarérettekké. A barna varangy ritkán ugrik, inkább sétál, ha pedig ragadozóval találkozik, hátsó lábát kimerevítve felemelkedik, hogy nagyobbnak látszódjék. Többnyire éjszaka férgekkel, csigákkal táplálkozik.

– A Szalamandra-tónál, a Fehér úti tónál, illetve a Hidegvíz-völgyben most könnyedén összefuthatunk kutyasétáltatás közben a barna varanggyal – folytatta Takács Gábor. – Fontos, hogy az eb ne piszkálja, mert a varangy egy bufotoxin nevű méreganyagot termel, ami madarakra általában nem veszélyes, a négylábúaknak viszont kellemetlen tüneteket okozhat. A kétéltűek számára a legnagyobb veszélyt az élőhelyeik eltűnése, a vizek kiszáradása, a szaporodóhelyek feltöltése, valamint a tarvágások, erdőirtások jelentik, de komoly problémát okoznak a szaporodó- és telelőhelyek közötti utak is.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...