Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk védett növényeinkre!
A csillagvirág, a farkasboroszlán, a téltemető és a hóvirág is ezekben a hetekben virágzik. Fotók: Takács Gábor

Vigyázzunk védett növényeinkre!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Február végén, március elején több védett növény is virágba borul, melyeknek pár hét múlva egy évre búcsút inthetünk. Most kedvünkre gyönyörködhetünk bennük, de lehetőleg őrizzük meg őket a természetnek!

A lombfakadás előtt hajt ki a geofita növények többsége, amelyek gumó vagy hagyma formában vészelik át a száraz nyarat és a telet. Mire a fák levelet hoznak, ezek a növénykék többnyire már vissza is húzódnak. Február végétől virágzik a tavaszi tőzike, a hóvirág, a téltemető, a csillagvirág, az odvas és az ujjas kertike, valamint a salátaboglárka, ami onnan kapta a nevét, hogy korábban saláták kedvelt alapanyaga volt. A felsoroltak közül több növény védett.

– A hóvirágot a legtöbben ismerik, ugyanis viszonylag gyakori növény. Több faja közül nálunk a kikeleti hóvirág terjedt el. Legnagyobb összefüggő állományai a megyénkben a Szigetközben, Rábakecöl és Fertőrákos térségében fordulnak elő – avatott be a részletekbe Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi szakreferense. – A téltemető Sopronkövesdnél, az Agghegyen fordul elő nagyobb mennyiségben. Utóbbi mediterrán faj, a 18. században hozták be hazánkba, mára a magyar flóra részévé vált.

A téltemető különlegessége, hogy azok a levelei, amelyek sárga sziromleveleknek tűnnek, valójában csészelevelek. A valódi sziromlevelek mézfejtővé korcsosulnak. Ezekkel csalogatja magához a növény a beporzó rovarokat. Szögletes magjait hangyák terjesztik. Mivel a növény mérgező, emberi fogyasztásra nem alkalmas.

– A csillagvirágnak több faja létezik – folytatta a szakember. – Nálunk a ligeti csillagvirág Csáfordjánosfa gyertyános–tölgyeseiben terjedt el, de találkozhatunk vele a Rába-mentén, a Szigetközben, a Hanságban és a Kópháza melletti kis erdőben is. Érdemes még megemlítenünk egy fokozottan veszélyeztetett cserjefajt, a farkasboroszlánt, ami a megyénkben csak a Soproni-hegységben honos. Akár 1,5 méter magasra is megnőhet a virágokkal borított bokor. Csak a virágzás után hoz leveleket, és mint a farkas szóval kezdődő növények többsége, ez is mérgező. Korábban a népi gyógyászatban bőrproblémák és reuma ellen használták, de gyakran súlyos mérgezéshez vezetett.

A védett növényeket lehetőleg ne ássuk ki, virágaikat ne szakítsuk le! Hagyjuk meg őket a maguk természetes szépségében, hogy mások is megcsodálhassák azokat!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...