Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigye az olajat a gyűjtőpontokra!
Az önkormányzat városszerte 7 használt sütőolaj leadására szolgáló gyűjtődobozt helyeztetett ki. Fotó: Filep István

Vigye az olajat a gyűjtőpontokra!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Közelegnek az ünnepek, a nagy sütés-főzések időszaka. Még több olaj fogy, mint máskor, amit a használatot követően szerencsére már több gyűjtőponton is le lehet adni a városban.

Karácsonykor mindenki kitesz magáért, hogy minél ínycsiklandóbb fogásokkal vendégelje meg a szeretteit. A férfiak egyik kedvence, a rántott hús általában része az ünnepi lakomának. A kisütéséhez pedig a legtöbben olajat használnak. Ahogy sok más ételhez is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a használt olajat ne a lefolyóba öntsük.

A használt sütőolaj gyűjtésének számtalan előnye van a környezetre nézve. A háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban, a csatornába kerülve pedig dugulást, szennyeződést okoz. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. A használt sütőolaj emellett nyersanyagként szolgál a biodízelgyártás számára, így az a szakszerű leadást követően környezetbarát módon hasznosítható.

Sopron vezetése számára fontos szempont a környezettudatosság, ezt a célt szolgálja az is, hogy az önkormányzat városszerte összesen hét használt sütőolaj leadására szolgáló gyűjtődobozt helyeztetett ki. Emellett a város több benzinkútján is leadhatja a lakosság a használt sütőolajat.

A kezdeményezés rendkívül népszerű, a tapasztalatok szerint egyre többen veszik igénybe a használtsütőolaj-gyűjtőket. A tervek szerint a jövőben újabb helyszíneket jelölnek ki, ugyanis a Jereván-lakótelepen és az Aranyhegy-lakóparkban is igény mutatkozott a gyűjtődobozok kihelyezésére.

Gyűjtőpontok: Kossuth Lajos utca (órás körforgalom közelében), Jereván-lakótelep – IV. László király utca 39. (TESCO áruház), Ibolya utca 1–3. előtti parkoló, Ágfalvi lakótelep – Machatsek Gyula utca és Kelénpataki utca sarka, Pihenőkereszt-lakótelep – Hosszú utca és Szélső utca sarka, Hajnal tér 24. számú ingatlannal szemben, Sopron–Balf, Fő utca 13. szám előtt.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...