Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágos erkélyek
Fotóillusztráció

Virágos erkélyek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes néhány jó tanácsot megfogadnunk...

Mielőtt az erkélyünk virágosításába kezdenénk, ajánlott mérlegelnünk, hogy milyen fekvésű a balkon, milyen edények, kifüggesztési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, mennyi időt, pénzt és energiát szánunk a virágok gondozására, és milyen növények felelnek meg az ízlésünknek.

– Fényigényük szerint a növények az árnyékot igénylőektől egészen a tűző napot kedvelőkig széles skálán mozognak, ezért is fontos figyelembe vennünk az erkélyünk adottságait – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Fontos szem előtt tartanunk, hogy az adott növény laza, vízáteresztő vagy kötött talajt igényel-e. Ajánlott tisztáznunk azt is, hogy egynyári vagy évelő növényeket ültetünk. Sőt, az évelőkön belül is vannak olyanok, amelyeket bent kell teleltetni, illetve olyanok, amelyek kint, a ládában is átvészelik a hideget. A kezdők általában az egynyári növényeket preferálják, amelyeknél nem kell vesződni a teleltetéssel. Nekik azt ajánlom, hogy ne próbálkozzanak sokféle növénnyel, inkább azonos faj különböző színváltozatait ültessék egymás mellé.

Ezek közé tartozik a gumós begónia, ami a lazább, savanyú talajt kedveli, és csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig nedves legyen a földje. Szintén egyszerű gondozni, és nagyon hálás a bársonyvirág. A petúnia változatai szintén nem igényelnek sok törődést. Az álló muskátli ugyancsak sikerélménnyel kecsegteti a kezdő kertészeket, csak arra kell odafigyelniük, hogy egészséges növényt vásároljanak, illetve a teleltetés után vágják le a beteg, száraz részeket, és úgy ültessék őket friss földbe. A muskátli tűző napon érzi jól magát, akárcsak a porcsin. Félárnyékba és árnyékba helyezhetünk lobéliát vagy gumós, illetve kisvirágú begóniát. Mélyebb árnyékba való a vízifukszia (pistike) és az árvacsalán. Ha sok a rovar az erkélyünkön, érdemes citromnövényt ültetnünk, ami kiváló szúnyogriasztó.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.