Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágos kedvenceink
A ciklámen a hűvös évszakok virágzó szobanövénye. Szereti a nyirkos, tápanyagban dús talajt, és jelzi is, ha szomjazik – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. Fotó: Filep Ist

A ciklámen több éven keresztül díszítheti lakásunkat

Virágos kedvenceink

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A téli hónapok két közkedvelt növénye a fokföldi ibolya és a ciklámen. Ragyogó színük vidámságot csal a szürke hétköznapokba, ráadásul még a gondozásuk sem igényel különösebb szakértelmet.

A fokföldi ibolya érdekessége, hogy sem nem fokföldi, sem nem ibolya. A hazánkban is népszerű szobanövény Kelet-Afrikában őshonos, és virága is csak hasonlít az ibolyafélékre.

– A laza, tápanyagban gazdag talajt kedvelő növény jól megvilágított helyen, és kizárólag 18 fok feletti hőmérsékleten érzi igazán jól magát – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Annak ellenére, hogy kedveli a párát, ha vízcseppek érik húsos, szőrzettel sűrűn borított leveleit, azok foltosodhatnak. Éppen ezért alulról érdemes locsolni, a felesleges vizet pedig fontos leönteni alóla. Ha túlöntözzük, a virág alsó levelei kókadni kezdnek. Gyakran előfordul az is, hogy megnyúlnak a levelei, ami pedig arra utal, hogy nem kap elég fényt. A tűző napfényt szintén nehezen viseli, arra is foltosodással reagálnak a levelei. Ha ügyesen kezeljük a kis élőlényt, egész évben virágoztatható.

A ciklámen a hűvös évszakok virágzó szobanövénye. Szereti a nyirkos, tápanyagban dús talajt, és jelzi is, ha szomjazik. Emiatt gyakran túlöntözzük, ami – mint a növények többségénél – a pusztulásához vezet. Az igényeinek megfelelően locsoljuk alulról, és ügyeljünk rá, hogy ne álljon vízben!

– A ciklámen beéri a mérsékeltebb fényviszonyokkal, ami aljnövényzet-származására utal. Gondoljunk csak a soproni erdők védett kincsére, az erdei ciklámenre! – tette hozzá Jády-Mórocz Lívia. – Nagyszüleimmel még gyermekként kirándultam, amikor először éreztem az erdőt belengő finom, bársonyos illatát. A szobaciklámennél is előfordul, hogy illatos. Csodás, parfümöket felülmúló illata még maszkon át is érezhető.

Sokan sajnos csak egyéves szezonnövénynek tartják meg a cikláment, pedig – mivel évelő gumós növény – kis odafigyeléssel minden évben újra hajtatható és virágoztatható.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...