Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágvölgyi tündérkert

Mogyorósi Rita kedveli a hagyományos magyar növényeket

Virágvölgyi tündérkert

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Mogyorósi Rita mesébe illő csodakertje a Virág­völgy ékessége. Az 1500 négyzetméteres növénybirodalmat az ország minden részéből felkeresik a kertbarátok, hogy inspirációt nyerjenek a látottakból.

Hangulatos sziklakertben, illatos rózsasétányokban, üde örökzöldekben, levendulabokrok sokaságában, tűzesőkben, kasvirágokban, begóniákban, liliomokban és még sok-sok színes virág díszítette ágyásban gyönyörködünk, miközben körbejárjuk a mesés udvart. A látottak alapján nem csodálkozom, hogy Rita a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny többszörös díjazottja, valamint több országos pályázaton is elnyerte az „Év kertje” elismerést. Mindezek után meglepő, hogy nem képzett kertésszel beszélgetek. 

– Tíz évvel ezelőtt kezdtük az építkezést itt, a Virágvölgyben, előtte szőlőtőkék sorakoztak ezen a területen – mesélte Rita. – Kész lett a ház, és mellette „árválkodott” a nagy, sáros, rendezetlen udvar. Belefogtam a szépítésébe, ám ne gondoljon senki tudatos tervezésre, csupán a fűnyíráshoz értettem. Először egy kicsi szakaszt ültettem be a nagymamám kertjéből hozott növényekkel, és szép lassan, évről évre bővítettem. Az első célom csupán annyi volt, hogy a ház körül rend legyen, aztán jöhetett a bővítés. Persze követtem el hibákat: későn kezdtem el fákat, bokrokat ültetni, így még várnom kell a szép árnyékos részek kialakítására. Ha lehet, akkor nem vásárolom a növényeket, sok virág származik a nagymamám vagy éppen az ismerősök kertjéből, jó néhányhoz cserebere útján jutottam. Imádom az igazi régi magyar hagyományos növényeket, amelyek nagyon hálásak, nem kényesek és csodaszépek, ilyen a levendula, a cickafark, a szarkaláb, a margaréta, az őszirózsa. Az évek során kialakult bennem a balkonnövények iránti szerelem is. Nyaranta több mint 100 cserepes egynyári és teleltetős virág színesíti a teraszunkat és a bejárati részt.

A kertben az öntözést elsősorban a tetőről összegyűjtött csapadékvíz biztosítja. A szépség mögött rengeteg munka van: Ritát sokszor még a késő este is a kertben találja, ha kell, akkor fejlámpával dolgozik. Tudását folyamatosan gyarapítja, sokat olvas a témával kapcsolatban. Gyakran idézi fel magában azt a képet, ahogy a nagymamája odaadással gondozta a növényeit. Most már ő viszi tovább ezt a szép családi hagyományt.

Jótékonysági levendulafesztivál

Mogyorósi Rita kertjében, a Remetelak utca 12. szám alatt június 21-én tartják a II. Jótékonysági Levendula Fesztivált 14 és 17 óra között. A levendulás finomságok kóstolása mellett lehetőség nyílik levendula vásárlására is, a befolyt összeg a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületet támogatja

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...