Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
"Zöld föld felett, kék ég alatt'"
A Zöld Kezek Egyesület képviselői és a Soproni Múzeum munkatársai a múzeum tervezett közösségi fűszerkertjében. Fotó: Filep István

Lenck-villa: Múzeumi közösségi fűszerkertet szeretnének kialakítani

"Zöld föld felett, kék ég alatt'"

| Huszár Judit | Zöld Sopron

Zöld, zöldebb, legzöldebb mottóval tartják a soproni zöld közösség majálisát a Lenck-villában és kertjében. A szombati programon az előadások, palántabörze és alternatív közlekedési eszközök mellett bemutatják a múzeum tervezett közösségi fűszerkertjét is.

Lágyan csobogó szökőkút, zöldellő növények, sétáló idősek és fiatalok – a Lenck-villa kertje minden évszakban élményeket kínál a látogatóknak. A múzeum fontos törekvése, hogy programokkal töltse meg a közparkot.

– Ez egy védett természeti és madárbarát kert, amelynek megóvása közös feladatunk – kezdte Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum közönségkapcsolati munkatársa, megyei múzeumi koordinátor. – Nagyon fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, tavaly például már szerveztünk palántabörzét a parkban, idén pedig egy igazi zöld majálisra készülünk. Kertészeti előadások, gyermekprogramok, palántabörze, helyi zöld vállalkozások bemutatkozása és könyvcsere is várja az érdeklődőket a szombat délutáni rendezvényen. A sportos látogatók elektromos kerékpárral vagy gyalogosan fedezhetik fel Sopron reformkori látnivalóit, a majálisi hangulatot pedig kortárs elektronikus élőzene biztosítja.


A múzeum munkatársai a Zöld Kezek Egyesület szakmai támogatásával megterveztek egy közösségi fűszerkertet is. Ennek a területét a már meglévő rovarhotel mellett jelölték ki.

– Beszereztünk különböző kertészeti eszközöket, például ásókat, talicskát, gereblyéket, amelyeket letéti díjért majd odaadunk a látogatóknak – folytatta Szabadhegyi Zita. – Ők a mi útmutatásaink alapján dolgozhatnak a közösségi fűszerkertben. Azt tervezzük, hogy múzeumpedagógiai órák keretében óvodás és iskolás csoportokat is fogadunk majd, akik szintén részt tudnak venni a kertészkedésben. A későbbiekben a fűszerkert más növényekkel is bővülhet.

Az „Egy a szív, az akarat” mottó jegyében május 8-án kezdődött a 7. Közösségek Hete, melyre országszerte közösségi programok szervezésével készülnek a múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. A május 14-ig tartó és a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó rendezvénysorozat a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Összesen 221 intézmény és szervezet 315 különböző programmal várja a látogatókat az ország 161 településén. Sopronban a Lenck-villában és kertjében szombaton 14 órakor kezdődik a program. Ennek részleteit megtalálja lapunk Facebook-oldalán és a www.sopronimuzeum.hu oldalon. 


Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...