A jubileumra készülnek

| Madarász Réka

Jubileumi ülést tartott a Soproni Füzetek szerkesztősége vasárnap. A Pannonia Hotel különtermében a művészeti antológia születésének negyvenedik évfordulójára megjelenő 32. kötetet készítették elő.

A részben sajtónyilvános eseményen az egybegyűltek megtekinthettek néhány számot és „relikviát” az elmúlt évtizedek kiadványaiból: az alapító főszerkesztő, néhai Sarkady Sándor munkaeszközeiből, kézirataiból, valamint a füzetek felelős kiadója, néhai Bősze Balázs költő tárgyaiból, könyveiből. A jelenlévők egyperces néma tiszteletadással emlékeztek városunk kulturális életének két meghatározó személyiségére.

– Sarkady Sándor Soproni Írók Antológiája néven élesztette újjá az írott irodalmi köztudatot abból az alkalomból, hogy hétszáz évvel azelőtt – a királyhoz való hűsége jutalmául – IV. László szabad királyi várossá nyilvánította Sopront – tudtuk meg dr. Zentai László főszerkesztőtől. – 1962 novemberében alakult meg a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma, amelynek vezéregyénisége Bősze Balázs, a kitűnő szervező és költő volt. Ők ketten teremtették meg 1978-ban a Soproni Füzeteket, ami idővel olyan orgánummá vált, amit a városon kívül is jegyeznek. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy tovább vigyem a munkásságukat: Sopron kulturális életének egy szeletét – az itt élő és a városhoz köthető alkotók munkáit bemutató éves seregszemle közreadásával.

A Soproni Füzetek szerkesztőségének tagjai: Bősze Balázsné Kenesei Irén, dr. Hegyi Ferenc, dr. Kovács András, Keresztény Richárd, dr. ifj. Sarkady Sándor, Schey Andrásné, Szabó Miklós és T. Horváth József.

Teljes verzió