Az alkotásba menekülnek

| Huszár Judit

Idén lesz húszéves a Soproni Fotóművészeti Kör. A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta a fotósok életét, de az alkotással nem hagytak fel, sőt! Készülnek az idei jubileumra is.

Hónapok óta nem találkoznak személyesen, csak az online térben tartják a kapcsolatot a Soproni Fotóművészeti Kör tagjai. Ahogy ők fogalmaznak: ez nem nyújtja azt a teljességet, amit szeretne az ember.

– Alapvetően befolyásolta a társaság életét a pandémia – nyilatkozta lapunknak Hainer István, a kör tagja. – Viszont élünk és dolgozunk. 18 aktív tagja van most a körnek, és ami ma nagyon nagy szó: mind egészségesek vagyunk. Többen „menekülünk” az alkotásba, mindenki ragaszkodik a megszokott fotós életéhez. Van olyan tagtársunk, aki új technikával kezdett kísérletezni, elmerült a polaroid világában.

A kör idén lesz húszéves, a jubileumot szeretnék méltó módon megünnepelni a tagok. Többek között készülnek a szokásos nyári Rondella-kiállításra, amikor nagyméretű, látványos fotókkal díszítik a belvárosi bástyát.

– Feszülten figyeljük a rendelkezéseket, hogy tudjuk ezekkel összeegyeztetni a terveinket – tette hozzá Hainer István. – A tagok most is részt vesznek pályázatokon, készülünk kiállításokra, illetve színházi megjelenésre is.

Mint megtudtuk, a kör egyik tagjának, Ambrits Tamásnak a közeljövőben a Műcsarnokban, A fény képei II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021-es rendezvényen is kiállítják a képeit, ami nagyon komoly szakmai elismerés. 

A Soproni Fotóművészeti Kör: 2001 októberében alakult a Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének tagegyesületeként. Azzal a céllal jött létre, hogy olyan egyedi látásmóddal és gondolatisággal rendelkező fotográfiákat mutasson meg, amelyek Sopronban addig nem voltak megszokottak. A céljuk, hogy tagjaik átadják egyéni látásmódjukat, érzéseiket, gondolataikat. Nem hatásvadász képeket készítenek, hanem olyan alkotásokat, amelyek előtt meg kell állni, elmélyülni, és felfedezést tenni bennük.

Teljes verzió