Az értékteremtés felé

Tanárok és tanítványok közös képzőművészeti tárlata nyílt meg a Festőteremben. A kiállításon köztiszteletben álló művészek mellett szárnyukat bontogató ifjú tehetségek is bemutatkoznak, akiket egy láthatatlan kötelék – a Líceum – tart össze.

A Festőteremben egészen május 18-ig látható az a különleges kiállítás, amelyen a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium volt és jelenlegi tanárai, valamint diákjai mutatják be művészetüket.

– A képzőművészet és általában a művészet olyan érték, ami évszázadok óta közösségeket tart össze – mondta Tölli Balázs, a Líceum igazgatója megnyitó beszédében. – A Líceum 465 éve befogadója a válaszok keresőinek. Ez a tárlat bizonyítja, hogy meg is találták azokat. A kérdések ugyanazok, mint akkor, és a válaszok is lehetnek ugyanazok. Az értékteremtésben örök kérdések, hogy „kik vagyunk?”, „hova tartozunk?”, „mit jelent a szépség?”, „mit jelent a fény?”, „hol a szeretet/ az összetartozás?”. Ennek a kiállításnak az a célja, hogy elindítsa az értékteremtést, az értéktartó közösségek egymás felé való közeledését, akik segítenek a válaszokat keresőknek.

A Líceum diákjainak műsora után a kiállítók – Dorosmai Erzsébet, Gáspárdy Tibor, Giczy János, Katyi Ádám, Kovács-Gombos Gábor, Kovács-Gombos Dávid, Kutas László, Locsmándi Mátyás, Renner Kálmánné, Richly Zsolt, Bazsóné Nagy Gabriella, Soltráné Sebestyén Anna, Szántó István, Varga Tamás, Schmidel Bernadett, Gécsekné Balogh Réka – rövid bemutatása következett.

A tárlatot Schmidel Bernadett rajztanár szervezte meg, aki elmondta, hogy a Líceum egykori művésztanárait és a képzőművészekké lett hajdani diákokat hívták meg erre a kiállításra. A diákok alkotásai többnyire tanórán készültek. Van köztük csendélet, városkép, portré, tanulmányrajz, természeti formák ábrázolása és illusztráció. Az alkotók 6–12. évfolyamosok.

Teljes verzió