Bemutatták a Nemzeti Sírkert – Sopron című könyvet

| Munkatársunktól

A kötetben negyvenhárom, a városban jelentőset alkotó személyiség életútját jelenítik meg.

Dr. Fodor Tamás polgármester, valamint Simon Zoltán az országos Lions Club elnöke jelenlétében a városházán mutatták be Vörös Ákos, a soproni Lions Club jelenlegi elnökének szerkesztésében megjelent Nemzeti Sírkert – Sopron című könyvet.

Előzmény:

– A műben negyvenhárom, a vá­­roshoz sok szállal kötődő, illetve Sopronban jelentőset alkotó sze­­mély portréját rajzolták meg a felkért szerzők – mondta el a Soproni Témának Vörös Ákos, a Lions Club soros elnöke, a könyv szerkesztője. – A kiadvány jól illeszkedik az alapító Lions club százéves jubileumi ren­­dez­­vénysorozatába. Ezt megünnepelve márciusban a Pendelyes táncegyüttes lépett fel a gá­­laestünkön, most pedig kiadhattuk a könyvet. Az ötlet egyébként két évvel ezelőtt merült fel, amikor is a Nemzeti Örökség Intézete felkérte a magyarországi klubokat, hogy fogják össze a sírkertekkel kapcsolatos teendőket. A két gondolat most ért egybe. A Kossuth kiadónak köszönhetően ezer példány bekerül az országos terjesztésbe, a további ezer darabot Sopronba és a környező településekre juttatunk el. 

Mint arról lapunkban beszámoltunk, az impozáns kötetben negyvenhárom, a három városi – az evangélikus, a Szent Mihály- és a bánfalvi hősi – temetőben nyugvó személy életútja szerepel. A munkát az teszi igazán különlegessé, hogy az életrajzokat az adott emberről a leszármazottaik vagy hozzájuk közelállók írták.

A pénteki könyvbemutatón részt vesz dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere mellett Si­­mon Zoltán, a Lions Clubok Ma­­­­­­gyar­­országi Szövetsége Kormányzója is.

A nemzeti sírkertről

A nemzeti sírkert a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége. A sírkert olyan virtuális jellegű, vagyis nem egy konkrét temetőhöz, illetve temetőrészhez köthető, hanem Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. Országszerte több mint 5500 ilyen parcella található, Sopronban pedig negyvenhárom sírhelyet tartanak nyilván.

Teljes verzió