Kiállítás Giczy János emlékére

| Pluzsik Tamás

„Oh, a szárnyas idő…” címmel Giczy János festőművésznek, Sopron díszpolgárának állít emléket az a tárlat, mely szombaton délután nyílt meg a Lábasházban.

Éppúgy beszédes a helyszín, mint a kiállításnak címet adó Berzsenyi-idézet, közel négy évtizeddel ezelőtt ugyanis itt, a Lábasházban volt az akkor már országosan elismert festőművész első önálló tárlata. Berzsenyi Dániellel pedig nemcsak közös volt az alma materük, de a költőhöz hasonlóan Giczy János is éppen 12 éves volt, amikor 1945-ben megkezdte tanulmányait a soproni evangélikus líceumban.  

A tárlat házigazdájaként dr. Tóth Imre múzeumigazga­tó sze­­mélyes emlékeket elevenített fel a tavaly elhunyt művészről: – Le­­nyűgöző örökséget hagyott ránk Giczy János, melyek alatt nemcsak a falakon látható, képekben megragadhatóakat értem, hanem a ró­­la szóló történeteket, de még inkább az ő ma­­ga történeteit.

– Giczy János művészi hagyatéka mindnyájunk számára azért értékes, mert a maga sajátos esz­­köz­rendszerével érzéseket, gon­­dolatokat ébreszt bennünk emberekről, a természetről, a hit­­ről és természetesen Sopronról – fogalmazott dr. Fo­­dor Tamás polgármester.

A 43 kiállított alkotás, melynek nagy része magántulajdonban van, november 12-ig te­­kinthető meg, keddtől péntekig 12 és 16 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között. 

Teljes verzió