Muzsikáló soproni múzeum

| Huszár Judit

Lágyan csengő zongoramuzsika, frappáns fuvola vagy szívet melengető ének – gyakran szűrődnek ki hasonló hangok a Lenck-villa kertjéből. A Soproni Múzeum Deák téri kiállítóhelyén számtalan zenei programot szerveznek idén nyáron is.

Idilli – talán ez a legjobb jelző, ami a Lenck-villa kertjéről eszünkbe jut. Mint arról lapunkban is többször írtunk, nemcsak a múzeum épülete, de az azt övező kert is megújult az elmúlt években, és a 2020. októberi megnyitás óta közparkként működik. Az elmúlt két évben számtalan programot szerveztek ide a Soproni Múzeum munkatársai.

– Igyekszünk kihasználni a kertet – kezdte dr. Tóth Imre igazgató. – Fontos, hogy aki bejön ide, az a kiállítás megtekintése után ne menjen azonnal haza. Vannak rendszeresen visszatérő vendégeink, akik szeretnek hűsölni a fák alatt, pihenni, akár piknikezni. Ehhez tőlünk is bérelhetnek piknikkosarat, de akadnak, akik hozzák a saját takaróikat.

Az igazgatótól megtudtuk: fontos, hogy a környezettudatosság terén példát mutassanak, ezért a piknikkosarakba helyi termelők portékái kerülnek. Rovarhoteleket is felállítottak a kertben, amelyeknél rendszeresen tartanak foglalkozásokat gyermekeknek.

– A közművelődési funkciónkhoz kapcsolódik, hogy rendszeresen szervezünk zenei eseményeket, illetve helyet adunk koncerteknek – folytatta dr. Tóth Imre. – Fontos közösségépítő funkciója is van a Lenck-villa Kamaraegyüttesének, Dárdai Árpádékhoz több fiatal is csatlakozott. A Muzsikáló múzeum sorozatban ők is bemutatkoznak.

Legutóbb múlt szerdán tartottak koncertet a kertben, akkor Dárdai Árpád zongorajátékában gyönyörködtek a látogatók. Vasárnap délután a Soproni Kórusünnep fontos helyszíne lesz a park, június 25-én, a múzeumok éjszakáján pedig a már említett kamaraegyüttes fiatal tagjai adnak koncertet. A nyáron a Filharmónia Magyarország háromszor szervez szabadtéri koncerteket a Lenck-villa kertjébe. Június 29-én az Óbudai Danubia Zenekar lép fel, július 26-án Wunderlich József és a harmonikaművész, Kéméndi Tamás közös estjén vehetnek részt az érdeklődők, augusztus 24-én pedig a Gaál Zsófia Live Session produkcióját hallhatják. Közben többször zongorázik Dárdai Árpád is, valamint az első sarródi nemzetközi fuvola mesterkurzus professzorainak koncertjét is megrendezik. 

Teljes verzió