Táncra, maskarára!

| Köves Andrea

Emlékezetes mulatság várta a közönséget a Soproni Petőfi Színházban a farsang jegyében. A Petőfi-iskola néptánccsoportjai, népzenészei, a Pendelyes Táncegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Kacagányok több alkalommal is telt ház előtt léptek fel a hétvégén.

– Minden évben meglepjük a néptáncot szerető közönséget egy-egy nagyszínházi műsorral, amely ízelítőt nyújt abból, hogy mi mindennel foglalkoztunk az előző hónapokban – meséli Sipos Ferenc, a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény igazgatója. – Ezek az alkalmak igazi örömünnepek táncosaink és muzsikusaink számára. Megható volt látni, ahogy a kezdők, a kis hat–hét évesek hetek óta izgalommal várták, hogy végre a színpadra léphessenek, megmutassák a szüleiknek, nagyszüleiknek, a közönségnek: mit is tanultak olyan szorgalmasan. Nagyszerű érzés, hogy van biztos utánpótlása a felnőtt csoportnak, a Sopron Táncegyüttesnek, hiszen nemcsak az alsósok, hanem a felsős, sőt a középiskolás korosztály is elkötelezetten, lelkesen gyakorol hétről hétre, aminek az eredménye most látható is volt a fellépéseken.

A néptáncegyüttesek évről évre más-más koreográfiával lépnek a közönség elé. A Petőfi-iskola és AMI néptánccsoportjainak, népzenészeinek és a Pendelyes Táncegyüttesnek a produkciója a farsangot idézte Dalra, táncra, maskarára címmel. Az előadásban a tánc- és mozgásművészeti osztály tanulói is bemutatkoztak, akik a néptánc mellett a balett és a kreatív gyermektánc világában is kalandoznak.

A Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Kacagányok Édenkert címmel léptek a színre szombaton este. Különösen izgalmas koreográfiát kínált az első felvonás, ahol egy ősi mondát idéztek fel, amely szerint Isten Ádám mellé asszonyt is alkotott: Lilithet, ám ő nem fogadta el az alárendeltséget, így száműzetés lett a büntetése. Ezután teremtette meg Ádám oldalbordájából Évát. Ennek a legendának a nyomán külön női és férfi táncokat is bemutatott az együttes, ami azért volt szép feladat a lányok számára, mert ritkán van alkalmuk egyedül, a fiúk nélkül a rivaldafényben állni.

A soproni néptáncosokra a közeljövőben is számos kihívás vár. Az ifjúsági csoport februárban Békéscsabán lép fel az Országos Ifjúsági Néptánc Antológián, ahova az ország legjobbjai jutottak be. A kisebbek gőzerővel készülnek a tavaszi Országos Táncháztalálkozóra. Sopront pedig több száz gyermek néptáncos lepi majd el márciusban, hiszen városunk ad otthont az Országos Szóló Néptánc Versenynek.

Teljes verzió