Történelmi válaszok

| Etzl Edgár

Flashmobot tartottak és filmelőzetest mutattak be múlt pénteken a város szívében.

Száz esztendő nem a világ, éljen a magyar szabadság! – hangzott el péntek délután a Fő téren rendezett zenés flashmobon, amin Szabó Attila, a Csík zenekar Hazám, hazám című dalát Kónyai Tibor zongoraművész és társainak előadásában hallhatták az érdeklődők. A nemzeti érzelmű dalt a Béke – A nemzetek felett című, a trianoni békediktátum megkötéséről szóló film előzetesének soproni bemutatása kapcsán, száz mécses fénye mellett adták elő.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a történelmi eseményt egyedi látásmódba helyező, francia történészeket is megszólaltató dokumentum-játékfilm előzetesét és néhány jelenetét, amiket az Erdészeti Múzeum belső homlokzatára vetítettek ki. Zámbó Márta, a film kommunikációs főnöke és az esemény szervezője elmondta, a programot nem véletlenül időzítették január 7-ére. – Százegy éve ezen a napon érkezett meg Apponyi Albert és a magyar delegáció Párizsba, hogy részt vegyenek az első világháborút lezáró, hazánk számára katasztrofális következményekkel járó béketárgyaláson – mondta a szervező.

A filmhez online kvízből és filmkészítésből álló vetélkedő kapcsolódik, melynek keretében 9-12. osztályos diákok három fős csapatokban kereshetik a válaszokat Trianon kulcskérdéseire. Az dobogós helyezést szerző csapatok nyereménye fejenként 200, 175 valamint 150 ezer forintos, szabadon felhasználható utazási utalvány.

Teljes verzió