Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi válaszok
A nemzeti érzelmű dal előadásában részt vett (balról jobbra) Göndöcs Kata, Csiszér Júlia diákok, Tama Krisztina furulyatanár, Erdei Bertalan diák, Kónyai Tibor, Damu Renáta és Drüszler Edit é

Történelmi válaszok

| Etzl Edgár | Kultúra

Flashmobot tartottak és filmelőzetest mutattak be múlt pénteken a város szívében.

Száz esztendő nem a világ, éljen a magyar szabadság! – hangzott el péntek délután a Fő téren rendezett zenés flashmobon, amin Szabó Attila, a Csík zenekar Hazám, hazám című dalát Kónyai Tibor zongoraművész és társainak előadásában hallhatták az érdeklődők. A nemzeti érzelmű dalt a Béke – A nemzetek felett című, a trianoni békediktátum megkötéséről szóló film előzetesének soproni bemutatása kapcsán, száz mécses fénye mellett adták elő.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a történelmi eseményt egyedi látásmódba helyező, francia történészeket is megszólaltató dokumentum-játékfilm előzetesét és néhány jelenetét, amiket az Erdészeti Múzeum belső homlokzatára vetítettek ki. Zámbó Márta, a film kommunikációs főnöke és az esemény szervezője elmondta, a programot nem véletlenül időzítették január 7-ére. – Százegy éve ezen a napon érkezett meg Apponyi Albert és a magyar delegáció Párizsba, hogy részt vegyenek az első világháborút lezáró, hazánk számára katasztrofális következményekkel járó béketárgyaláson – mondta a szervező.

A filmhez online kvízből és filmkészítésből álló vetélkedő kapcsolódik, melynek keretében 9-12. osztályos diákok három fős csapatokban kereshetik a válaszokat Trianon kulcskérdéseire. Az dobogós helyezést szerző csapatok nyereménye fejenként 200, 175 valamint 150 ezer forintos, szabadon felhasználható utazási utalvány.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az éltető kórusmuzsika

Az éltető kórusmuzsika

2022. 06. 29. | Köves Andrea

Fasang Árpád-díjban részesült Makkos Ágnes, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar vezetője. A magas rangú szakmai elismerést minden évben olyan pedagóguskó...

Ez történt

Ez történt

2022. 06. 29.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.