Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás

d3d23

1992  

Emlékkőavatás 

Balf község Fertőrákos felőli peremén az 1945. március 31-i balfi SS vérengzés évfordulója alkalmából az események színhelyén emlékkövet avat a Ma­­gyar Auschwitz Alapítvány – Ho­­lo­­caust Dokumentációs Központja. A központ tudományos vezetője, dr. Szita Szabolcs egyetemi docens kö­­szöntője után Radnóti Miklós Hetedik eclogáját mondja el Mensáros László színművész. A szavalatot követően egy volt balfi kényszermunkás, Alt Dezső emlékezik a múltra, majd Szentágothai János, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke avatja fel az emlékkövet.

(Soproni Hírlap)

Jótékony kosármeccs

Az SVSE Raabersped kosárlabdázói április 3-án 17 órakor az egyetemi csarnokban a Fogyatékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány javára rendeznek mérkőzést. A hölgyek ellenfele az egyesület és a szakosztály vezetőiből összeállított csapat lesz (Bácskai, Szabadváry, Magyar, Meszlényi, Krasznai Andrea, Szittner, Nyikos, Kosda). A mérkőzést a csa­­pat orvosa, dr. Németh László vezeti majd. A találkozó után kerül sor a SMAFC–Siófok osztályozó mérkőzésre a férfi kosárlabda NB I-be jutásért.

(Soproni Hírlap)

1967

Brennbergbányán megrúgták a játékvezetőt

Vasárnap játszotta első bajnoki mérkőzését a megyei I. osztályban a Brenn­­berg­bá­nyai Meteor együttese, s a Győri Elektromos elleni találkozó utolsó húsz per­­­cé­­ben, miután a játékvezető tizenegyest ítélt a hazaiak ellen, parázs hangulat alakult ki a közönség körében. A ha­­zai játékosok azonban dicsérendő fegyelemmel játszották végig a mér­­kőzést, s a játékvezető zavartalan kilencven perc után fújta le a játékot. Amikor a csapatok elhagyták a játékteret, kisebb tömeg vette körül a játékvezetőt, s bár a rendezők és a játékosok igyekeztek őt megvédeni, a já­­tékvezetőnek a szövetséghez küldött jelentése szerint őt leköpték, és rú­­gás érte a bokáját. A rendbon­­tás ügyében a szövetség fe­­gyel­­mi bizottsága fog dönteni.

(Kisalföld)

1917

Hősi halál

Bozzay Zoltán soproni fiatalember, özv. Bozzay Miklósné fia, és testvéröccse Bozzay Miklós vármegyei árvaszéki jegyzőnek, ki mint tartalékos honvédhadnagy szolgált, március 6-án hősi halált halt Kruzseváctól délre, az albán határon, Place vidékén a szerb komitácsik elleni harcokban. A gyászhírt Lingauer Albin honvédfőhadnagy, a Vasvár megye című lap szerkesztője közölte az elhunyt édesanyjával. Lingauer Albin a levélben kiemeli a fiatal hős kiváló szolgálatait, miket mint géppuskás osztagparancsnok teljesített, és meleg szavakkal tolmácsolta a tisztikar és a csapat részvétét. A mélyen sújtott család iránt osztatlan részvét nyilvánul meg széles körben. 

(Soproni Napló)

Segítő leányok

Lapunk tegnapi számában megemlékeztünk a Deborah izraelita leányegyesület buzgólkodásáról, amit a szegény katonák élelmezésre alapított zsidó népkonyha fenntartása körül kifejtenek. Az egyesület vezetőségének teljes névsorát itt közöljük. Elnök: Rosenberger Ella; alelnök: Müller Malvin; titkár: Bondy Malvin; helyettes titkár: Schwarz Olga; háznagy: Rosenberger Paula; pénztáros: Breuer Mici; helyettes pénztáros: Wasserberger Ilus; ellenőrök: Gestettner Mici és Schischa Irén; számvizsgálók: Schiff Nata és Frischmann Margit; választmányi tagok: Flei­­scher Mancy, Frisch­­mann Margit, Friedmann Ilonka, Breuer Malvin, Kohn Ilus, Kóth Sári, Krausz Inci, Heitler Matild, Lederer Elvira, Lederer Emma, Steiner Margit, Weiler Margit és Ullmann Elza.

(Soproni Napló)

Teljes verzió