Galvánüzem: folyamatos fejlesztés

| Győri-Varga Nóra

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal az Elzett Sopron Felületkezelő Kft.-t.

Az Elzett márkanevet nemcsak az elmúlt héten lapunk hasábjain bemutatott DOM-Elzett Kft. viseli (A soproni zármanufaktúra, Soproni Téma, 2023. május 3.), de a mai napig szerepel a lövői Roto Elzett Certa Kft. és az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. nevében is. Ez a három cég egészen 1996-ig egy vállalatként működött. Szétválásukkor költözött ki a Roto Lövőre, az egykori késgyár területére, a zárgyár (a mai DOM-Elzett) pedig a Csengeryből a Csepel utcába.

A francia–német tulajdonban lévő galvánüzem, az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. az egykori tűgyár helyén működik, szintén a Csepel utcában. Az üzem 1986-ban épült meg 2800 négyzetméteres területen. – A galvanizálás nem túl esztétikus tevékenység, de annál fontosabb – mondta Kocsis Ernő, az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. – Az acélalkatrészek így sokkal tartósabbak lesznek, nem rozsdásodnak. Vegyszerekkel, kémiai eljárással dolgozunk, ezért is kiemelt figyelmet fordítunk munkatársaink egészségének megóvására, a megfelelő munkakörülményekre. Az első az ő biztonságuk, emellett a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a hatékonyság is lényeges szerepet játszik.

A cég számára fontos, hogy a kibocsátott levegő és szennyvíz megfelelő minőségű legyen. Terveik között szerepel, hogy még idén új elszívó-berendezést üzemelnek be, és tovább csökkentik a villamosenergia-felhasználásukat. Mivel évi mintegy 40 ezer köbméter vizet fogyasztanak, szeretnék szennyvízkezelőjüket hatékonyabbá tenni, és ezáltal 15–20 százaléknyit visszaforgatni belőle. – A szervezetet megterhelő króm 6 helyett olyan vegyszereket használunk, amelyek nem ártalmasak az egészségre, viszont ugyanazt a minőséget tudják biztosítani, és kevésbé költségesek – tette hozzá Adorján Zoltán műszaki igazgató.

A jövő év során a mintegy 30 százalékkal hatékonyabb és ergonomikusabb munkavégzés érdekében konvejorpályát (szállítószalag, amely nehéz alkatrészek esetén a felsőpályás kézi anyagmozgatást segíti – a szerk.) terveznek a sorok kiszolgálására, illetve készülnek egy új logisztikai csarnok megépítésére is.

Az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. 11 ezer tonna árut galvanizált függesztett és tömegtechnológiával a tavalyi évben közel száz, 3 műszakban, heti 6 munkanapon dolgozó munkatársa közreműködésével.

– Régebben lényegesen több idő volt a munka tervezésére, az átállásokra, új termékek bevezetésére – zárták a vezetők. – Ma a piac jóval kiszámíthatatlanabb, gyorsabban kell reagálnunk és egyszerre figyelnünk a környezetre, az emberekre, az ergonómiára. Ezzel együtt is az a célunk, hogy belátható időn belül Közép-Európa legmodernebb galvánüzeme legyünk.

Az Elzett márkanév eredete László Zoltán győri iparoshoz kötődik, akinek monogramja (LZ) németül kiejtve „El” „Zett”.

A galvanizálás – külső áramforrás segítségével – tömör és sima fémbevonatok előállítása a bevonó fém ionjait tartalmazó oldatból, „fürdőből”. Legtöbbször fémet vonnak be vékony fémréteggel. Többek között korrózióvédelemre, felületkeményítésre, díszítésre használják.

Teljes verzió