Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Galvánüzem: folyamatos fejlesztés
– Az a célunk, hogy belátható időn belül Közép-Európa legmodernebb galvánüzeme legyünk – mondta Kocsis Ernő ügyvezető és Adorján Zoltán (j) műszaki igazgató. Fotók: Filep István

Elzett Sopron Felületkezelő Kft.: Tavaly közel százan dolgoztak háromműszakos rendben

Galvánüzem: folyamatos fejlesztés

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal az Elzett Sopron Felületkezelő Kft.-t.

Az Elzett márkanevet nemcsak az elmúlt héten lapunk hasábjain bemutatott DOM-Elzett Kft. viseli (A soproni zármanufaktúra, Soproni Téma, 2023. május 3.), de a mai napig szerepel a lövői Roto Elzett Certa Kft. és az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. nevében is. Ez a három cég egészen 1996-ig egy vállalatként működött. Szétválásukkor költözött ki a Roto Lövőre, az egykori késgyár területére, a zárgyár (a mai DOM-Elzett) pedig a Csengeryből a Csepel utcába.

A francia–német tulajdonban lévő galvánüzem, az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. az egykori tűgyár helyén működik, szintén a Csepel utcában. Az üzem 1986-ban épült meg 2800 négyzetméteres területen. – A galvanizálás nem túl esztétikus tevékenység, de annál fontosabb – mondta Kocsis Ernő, az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. – Az acélalkatrészek így sokkal tartósabbak lesznek, nem rozsdásodnak. Vegyszerekkel, kémiai eljárással dolgozunk, ezért is kiemelt figyelmet fordítunk munkatársaink egészségének megóvására, a megfelelő munkakörülményekre. Az első az ő biztonságuk, emellett a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a hatékonyság is lényeges szerepet játszik.


A cég számára fontos, hogy a kibocsátott levegő és szennyvíz megfelelő minőségű legyen. Terveik között szerepel, hogy még idén új elszívó-berendezést üzemelnek be, és tovább csökkentik a villamosenergia-felhasználásukat. Mivel évi mintegy 40 ezer köbméter vizet fogyasztanak, szeretnék szennyvízkezelőjüket hatékonyabbá tenni, és ezáltal 15–20 százaléknyit visszaforgatni belőle. – A szervezetet megterhelő króm 6 helyett olyan vegyszereket használunk, amelyek nem ártalmasak az egészségre, viszont ugyanazt a minőséget tudják biztosítani, és kevésbé költségesek – tette hozzá Adorján Zoltán műszaki igazgató.


A jövő év során a mintegy 30 százalékkal hatékonyabb és ergonomikusabb munkavégzés érdekében konvejorpályát (szállítószalag, amely nehéz alkatrészek esetén a felsőpályás kézi anyagmozgatást segíti – a szerk.) terveznek a sorok kiszolgálására, illetve készülnek egy új logisztikai csarnok megépítésére is.

Az Elzett Sopron Felületkezelő Kft. 11 ezer tonna árut galvanizált függesztett és tömegtechnológiával a tavalyi évben közel száz, 3 műszakban, heti 6 munkanapon dolgozó munkatársa közreműködésével.

– Régebben lényegesen több idő volt a munka tervezésére, az átállásokra, új termékek bevezetésére – zárták a vezetők. – Ma a piac jóval kiszámíthatatlanabb, gyorsabban kell reagálnunk és egyszerre figyelnünk a környezetre, az emberekre, az ergonómiára. Ezzel együtt is az a célunk, hogy belátható időn belül Közép-Európa legmodernebb galvánüzeme legyünk.

Az Elzett márkanév eredete László Zoltán győri iparoshoz kötődik, akinek monogramja (LZ) németül kiejtve „El” „Zett”.

A galvanizálás – külső áramforrás segítségével – tömör és sima fémbevonatok előállítása a bevonó fém ionjait tartalmazó oldatból, „fürdőből”. Legtöbbször fémet vonnak be vékony fémréteggel. Többek között korrózióvédelemre, felületkeményítésre, díszítésre használják.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...