Legyünk figyelmesek advent időszakában is!

| Czetin Zoltán

Közeledik karácsony – egyre többen vannak a boltokban, rendelnek az interneten, illetve népszerűek az adventi vásárok is. Fontos, hogy egyik helyen se legyünk áldozatok.

Hétről hétre nő a tömeg – ezt tapasztaljuk a bevásárlóközpontokban, belvárosi utcákon is. Mindenki készül az ünnepekre, igyekszik beszerezni az ajándékokat, megvenni a szükséges kellékeket. Ilyenkor könnyebb dolguk van a zsebeseknek, éppen ezért fontos, hogy még figyelmesebbek legyünk.

– A táskánk mindig legyen testközelben, az értéktárgyakat a belső zsebekbe tegyük, a kosárban pedig ne maradjon semmi! – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Amikor az autó csomagtartójába pakolunk, akkor ne hagyjuk az anyósülésen a táskát, mert onnan is egy mozdulat elvenni. A karácsonyi vásárokban gyakran maradnak a pultokon, könyöklő asztaloknál az értéktárgyak, telefonok – ez szintén veszélyes, pár másodperc alatt el tudnak tűnni.

A szakember szerint nemcsak a személyes vásárlásnál, hanem az internetes rendeléseknél is fokozottan kell figyelni.

– Az apró betűs információkat mindig olvassuk el! – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Hasznos az is, ha megnézzük a vevői visszajelzéseket, véleményeket, hogy időben szállít-e az adott cég, megbízható-e. Soha nem hallott weboldalakról kockázatos lehet rendelni, pláne előre kifizetni a termék árát. Ha magánszemélytől rendelünk valamit, akkor is legyünk nagyon figyelmesek! Érdemes közös ismerősöket keresni, tőlük érdeklődni, illetve fizetés előtt lehetőleg személyesen megnézni mindent.

Teljes verzió