Hatalmas megtiszteltetés

| Rázó László

Az U19-es és U20-as mellett a felnőtt kosárlabda-válogatottban is szerepelhetett idén nyáron Csendes Péter. Az SKC fiatal hátvédje azt mondja: óriási megtiszteltetés, hogy meghívót kapott a nemzeti együttesbe.

– Tavasz óta nagyot fordult veled a világ: akkor jobbára a SMAFC NB I. B csoportos együttesében kaptál szerepet. Aztán szezon végén már az SKC-ban is sokat játszottál, majd jött a nyár: U19-es vb, U20-as Eb, majd a felnőttválogatott…

– Valóban mozgalmas időszakom volt a nyáron. A debreceni U19-es vb hatalmas élmény volt, hiszen testközelből láthattuk, milyen a világ elit kosárlabdája. Nem kijutottunk a világbajnokságra, hanem rendező országként szerepelhettünk. Ennek ellenére voltak kimondottan jó meccseink, és végül nüanszokon múlott csak, hogy nem kerültünk a legjobb 8 közé. Az látszott, hogy bármelyik csapattal fel tudjuk venni a versenyt, és egyénileg is kiváló erőfelmérő volt nekem a vb.

– Az U19-es vb után az U20-as Európa-bajnokság következett.

– Sok időnk nem volt, hiszen a két torna között mindössze három nap telt el. Ennek ellenére jól játszott a nemzeti csapatunk, itt sem sokon múlt, hogy a nyolc közé kerüljünk, végül a középmezőnyben végeztünk. A kontinensviadal is sok tanulságot tartogatott számomra.

– Az igazi meglepetés csak ezután jött, hiszen megkaptad a behívódat a felnőttválogatott összetartására. Milyen érzés volt a nagyválogatott tagjának lenni?

– Mondhatom, hogy fantasztikus, és hatalmas megtiszteltetés volt a legjobbakkal együtt edzeni! Az Eb miatt kis késéssel érkeztem, de július 27-től augusztus 10-ig a felnőtt nemzeti együttessel készültem.

– Milyen volt a hangulat a válogatottnál, hogy fogadtak benneteket, újoncokat?

– Nem túlzás, hogy tényleg családias volt a légkör, könnyű volt beilleszkedni a csapatba. A rutinosabb játékosok pontosan tudták, hogy ők is voltak hasonló cipőben, már csak ezért is rendkívül türelmes és segítőkész volt velünk mindenki. Sztojan Ivkovics (azóta lemondott – a szerk.) szövetségi kapitány is adott egyéni instrukciókat, részletesen elmondta, milyen játékelemben kell még fejlődnöm.

– Ennyi szereplés mellett volt időd pihenni is?

– Persze, tudtam kikapcsolódni is, frissnek érzem magam, várom az új szezont. Mivel folyamatosan játszottam nyáron, most, a felkészülési időszakban nem kell visszarázódnom, fizikálisan topon vagyok, emellett rengeteg rutint, tapasztalatot szereztem az elmúlt két hónapban.

Teljes verzió