Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatalmas megtiszteltetés

Csendes Péter: Egy nyáron három válogatottban szerepelt

Hatalmas megtiszteltetés

| Rázó László | Sport

Az U19-es és U20-as mellett a felnőtt kosárlabda-válogatottban is szerepelhetett idén nyáron Csendes Péter. Az SKC fiatal hátvédje azt mondja: óriási megtiszteltetés, hogy meghívót kapott a nemzeti együttesbe.

– Tavasz óta nagyot fordult veled a világ: akkor jobbára a SMAFC NB I. B csoportos együttesében kaptál szerepet. Aztán szezon végén már az SKC-ban is sokat játszottál, majd jött a nyár: U19-es vb, U20-as Eb, majd a felnőttválogatott…

– Valóban mozgalmas időszakom volt a nyáron. A debreceni U19-es vb hatalmas élmény volt, hiszen testközelből láthattuk, milyen a világ elit kosárlabdája. Nem kijutottunk a világbajnokságra, hanem rendező országként szerepelhettünk. Ennek ellenére voltak kimondottan jó meccseink, és végül nüanszokon múlott csak, hogy nem kerültünk a legjobb 8 közé. Az látszott, hogy bármelyik csapattal fel tudjuk venni a versenyt, és egyénileg is kiváló erőfelmérő volt nekem a vb.

– Az U19-es vb után az U20-as Európa-bajnokság következett.

– Sok időnk nem volt, hiszen a két torna között mindössze három nap telt el. Ennek ellenére jól játszott a nemzeti csapatunk, itt sem sokon múlt, hogy a nyolc közé kerüljünk, végül a középmezőnyben végeztünk. A kontinensviadal is sok tanulságot tartogatott számomra.

– Az igazi meglepetés csak ezután jött, hiszen megkaptad a behívódat a felnőttválogatott összetartására. Milyen érzés volt a nagyválogatott tagjának lenni?

– Mondhatom, hogy fantasztikus, és hatalmas megtiszteltetés volt a legjobbakkal együtt edzeni! Az Eb miatt kis késéssel érkeztem, de július 27-től augusztus 10-ig a felnőtt nemzeti együttessel készültem.

– Milyen volt a hangulat a válogatottnál, hogy fogadtak benneteket, újoncokat?

– Nem túlzás, hogy tényleg családias volt a légkör, könnyű volt beilleszkedni a csapatba. A rutinosabb játékosok pontosan tudták, hogy ők is voltak hasonló cipőben, már csak ezért is rendkívül türelmes és segítőkész volt velünk mindenki. Sztojan Ivkovics (azóta lemondott – a szerk.) szövetségi kapitány is adott egyéni instrukciókat, részletesen elmondta, milyen játékelemben kell még fejlődnöm.

– Ennyi szereplés mellett volt időd pihenni is?

– Persze, tudtam kikapcsolódni is, frissnek érzem magam, várom az új szezont. Mivel folyamatosan játszottam nyáron, most, a felkészülési időszakban nem kell visszarázódnom, fizikálisan topon vagyok, emellett rengeteg rutint, tapasztalatot szereztem az elmúlt két hónapban.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.