Egyedül nem megy…

| dr. Tschürtz Nándor

Ez a mondatkezdés, ha egy egészségügyi probléma megoldásáról (vagy megelőzéséről!), mind a páciensre, mind az orvosra igaz.

Orvos alatt mindig az egészségügyben dolgozó összes szakembert értem, függetlenül, hogy a neve előtt ott díszeleg-e a doktori cím. Most (joggal) mondhatja, hogy nehéz megbízható doktorra lelni, aki személyre szabottan, a szakma szabályai szerint és megértően, türelmesen fogja segíteni, de… Nem elfeledve, hogy az orvos is csak ember, s mint ilyen, maga is pácienssé válik, halkan meg kell jegyeznem, hogy megértő és türelmes, a szakma szabályait elfogadó (megfogadó és követő) páciens sincs éppen sok.

Hú, ez nagyon kegyetlenül hangzik, de igaz. Ráadásul nem elég, hogy maga a páciens akarjon tenni önmagáért, és nem elég, hogy az orvos akarjon és tudjon tenni a páciensért, hiszen a pácienst a környezete (család, baráti kör, munkahely…) akár akadályozhatja is a célszerű lépéseiben. A doktor pedig (ritka eseteket kivéve) csak akkor tud segíteni, ha maga is egy megfelelő szakmai környezet, csapat része.

Szóval egyedül tényleg nem megy. Együtt viszont sikerülhet.

Teljes verzió