A biztonság fellegvára

| Etzl Edgár

Elérte végső magasságát a Rendészeti Integrált Központ, amely a Táncsics utcai, egykori ’48-as laktanya területén épül. A bokrétaünnepet a múlt héten tartották.

Mindössze négy hónap telt el az alapkő letétele óta, de a Rendészeti Integrált Központ épületegyüttese máris elérte végső magasságát. A hazánkban egyedülálló komplexum elsőként ad otthont egy helyen a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek és a különböző szakszolgálatoknak. Az intézményt várhatóan jövő tavasszal adják át. (Az építkezésről lapunkban korábban többször is beszámoltunk, például: Soproniak biztonsága, Soproni Téma, 2021. június 16.)

– Manapság ritka az ilyen gyorsan és szervezetten haladó építkezés – mondta köszöntőjében Kovács István rendőr vezérőrnagy, az országos főkapitány gazdasági helyettese, aki beszámolt a munka állomásairól és a leendő rendészeti központ fontosabb jellemzőiről. Kiemelte, az épület alapterülete a mélygarázzsal együtt meghaladja a 11.500 négyzetmétert. Az alagsorban fedett lőteret és konditermet alakítanak ki. A belső udvaron sportpálya és a tűzoltók által használt mászófallal ellátott gyakorlópálya, valamint az autómosók is helyet kapnak.

– A fantasztikus teljesítményért köszönet jár a kivitelezőnek és valamennyi munkatársnak – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – A kormányzati forrásból finanszírozott fejlesztés nagymértékben hozzájárul a soproni emberek biztonságához, amely napjainkban az egyik legfontosabb közösségi érték.

A képviselő hozzátette: jó úton járunk, hiszen Sopron egyike a legbiztonságosabb megyei jogú városoknak. Dr. Farkas Ciprián kiemelte, a Rendészeti Integrált Központ elkészültével XXI. századi körülmények között végezheti munkáját a rendőrség és a katasztrófavédelem. A polgármester emlékeztetett, a rendőrség által jelenleg használt épületet 1907-ben építették, a tűzoltók pedig hazánk legrégebbi tűzoltólaktanyáját használják. 

Az ünnepségen részt vett dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő. 

Teljes verzió