Az igazságos király utcája

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Mátyás király utca ma a vasútállomástól a Széchenyi térig vezet. Hogy történetét megértsük, a 19. század közepéig kell visszatekintenünk. Ekkoriban a mai Széchenyi teret a II. Rákóczi Ferenc utcával és a Móricz Zsigmond utcával a templom felé eső oldalán Hosszú sornak nevezték. Az itt lévő házak kertjei az akkor még „nem létező” Deák térig értek. A mai GYSEV-pályaudvarról 1876-ban indult meg a vonatközlekedés. 1898-ban az állomástól a Deák térig terjedő szakaszt Király utcának nevezték, az ezt megelőző években viszont több térképen is Baross útként szerepelt. 1914-ben Vilmos császár út lett, 1927-ben pedig Mátyás király nevét kapta meg a szakasz. Ekkoriban már a Széchenyi tér sarkán álló Tschurl-ház kertjét parknak átépítve gyalogos átjáróként használták.

Az utca mai képe akkor alakult ki, amikor 1938-ban a Tschurl-házat lebontották. Volt olyan elképzelés, amely a tér felől zártsorúként hagyta volna meg a házak homlokzatát, és ott egy nagy, árkádos kialakítás alatt biztosították volna az áthaladást. Végül a másik vélemény győzött, amely a teljes elbontást és a szomszédos házak „homlokzatosítását” igényelte. Sajnos az utókor úgy értékelte, hogy a domonkos templom felőli oldalon nem sikerült tetszetős formában megoldani a feladatot.

A Mátyás király utca bevásárlóutcának épült, így számos üzlet működött itt. Például a 7-es szám alatt az 1982-ben megnyitott Elektron üzlet, amelyet a SOPKER üzemeltetett, és villanyszerelési, világítási, rádió- és televízió-alkatrészeket lehetett itt vásárolni. Az 5-ös szám alatt a RAMOVILL szervizt a Szolgáltató Ipari Szövetkezet 1975-ben hozta létre. Itt elsősorban az import magnók, lemezjátszók, rádiók, autórádiók javítását végezték. Az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda 1974-ben nyílt meg. Ne felejtsük el a fotográfus, ­Diebold Károly üzletét, amely a Móricz Zsigmond utca felőli sarkon működött 1938-tól a háború utáni évekig! Sokan ezt a helyet a Gyopár presszóként őrzik emlékeikben. Érdekesség még, hogy a vasúttól a Deák térig eső szakaszon járt a 20. század elején a villamos, ott az Erzsébet utca felé vette az irányt.

A Mátyás király utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

I. Mátyás király (Hunyadi Mátyás, 1443–1490): Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert. Középkori történelmünk egyik legnagyobb alakja. Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fia. 

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió