Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az igazságos király utcája
A Mátyás király utca mai képe akkor alakult ki, amikor 1938-ban a Tschurl-házat lebontották.

Sopronban járunk: A közterület 1927 óta viseli Mátyás király nevét

Az igazságos király utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Mátyás király utca ma a vasútállomástól a Széchenyi térig vezet. Hogy történetét megértsük, a 19. század közepéig kell visszatekintenünk. Ekkoriban a mai Széchenyi teret a II. Rákóczi Ferenc utcával és a Móricz Zsigmond utcával a templom felé eső oldalán Hosszú sornak nevezték. Az itt lévő házak kertjei az akkor még „nem létező” Deák térig értek. A mai GYSEV-pályaudvarról 1876-ban indult meg a vonatközlekedés. 1898-ban az állomástól a Deák térig terjedő szakaszt Király utcának nevezték, az ezt megelőző években viszont több térképen is Baross útként szerepelt. 1914-ben Vilmos császár út lett, 1927-ben pedig Mátyás király nevét kapta meg a szakasz. Ekkoriban már a Széchenyi tér sarkán álló Tschurl-ház kertjét parknak átépítve gyalogos átjáróként használták.

Az utca mai képe akkor alakult ki, amikor 1938-ban a Tschurl-házat lebontották. Volt olyan elképzelés, amely a tér felől zártsorúként hagyta volna meg a házak homlokzatát, és ott egy nagy, árkádos kialakítás alatt biztosították volna az áthaladást. Végül a másik vélemény győzött, amely a teljes elbontást és a szomszédos házak „homlokzatosítását” igényelte. Sajnos az utókor úgy értékelte, hogy a domonkos templom felőli oldalon nem sikerült tetszetős formában megoldani a feladatot.

A Mátyás király utca bevásárlóutcának épült, így számos üzlet működött itt. Például a 7-es szám alatt az 1982-ben megnyitott Elektron üzlet, amelyet a SOPKER üzemeltetett, és villanyszerelési, világítási, rádió- és televízió-alkatrészeket lehetett itt vásárolni. Az 5-ös szám alatt a RAMOVILL szervizt a Szolgáltató Ipari Szövetkezet 1975-ben hozta létre. Itt elsősorban az import magnók, lemezjátszók, rádiók, autórádiók javítását végezték. Az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda 1974-ben nyílt meg. Ne felejtsük el a fotográfus, ­Diebold Károly üzletét, amely a Móricz Zsigmond utca felőli sarkon működött 1938-tól a háború utáni évekig! Sokan ezt a helyet a Gyopár presszóként őrzik emlékeikben. Érdekesség még, hogy a vasúttól a Deák térig eső szakaszon járt a 20. század elején a villamos, ott az Erzsébet utca felé vette az irányt.

A Mátyás király utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

I. Mátyás király (Hunyadi Mátyás, 1443–1490): Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert. Középkori történelmünk egyik legnagyobb alakja. Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fia. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.