Előzzük meg a súlyos betegséget!

| Huszár Judit

Elérkezett március, az első tavaszi hónap. Mindenki nagyon várta már a jó időt, örülünk az egyre hosszabb nappaloknak, szívesen kirándulunk. De fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a szükséges orvosi vizsgálatokról. Március például a vastagbélrákszűrés hónapja is…

Évente 6000 férfi és 5000 nő – ennyi embert érint hazánkban a vastagbélrák. Az Európai Unión belül nálunk a legmagasabb a betegség okozta halálozás aránya, minden évben 5000 embert veszítünk el. Pedig a kór hatékonyan szűrhető, és ha időben felfedezik, akkor gyógyítható. Éppen ezért indítottak komplex népegészségügyi szűrőprogramot hazánkban 2018-ban.

– Sopronban is önkéntesen csatlakozhattak a programhoz a háziorvosok – kezdte dr. Nagy Attila, a Soproni Gyógyközpont Gasztroenterológiai–Belgyógyászati Összevont Osztály endoszkópos részlegének főorvosa. – A szűrésre az 50–70 év közötti egészséges embereket várjuk kétévente, ők postán kapják a behívó levelet az NNK-tól (Nemzeti Népegészségügyi Központ). Fontos tudni, hogy ez egy kétlépcsős szűrés, amelynek az első fele egy székletteszt.

A főorvostól megtudtuk: a székletteszthez a tartályokat a háziorvosok adják át, illetve a szuresiranyitas@nnk.gov.hu e-mail-címen lehet kérni ezek postázását. Mintát két egymást követő napon kell adni, majd ezt visszajuttatni a népegészségügyi központba. A teszt során a rejtett, szemmel nem látható vérzést vizsgálják. Ha negatív a minta, akkor további ellenőrzésre nincs szükség, ha viszont eltérést találnak, akkor endoszkópos vizsgálatra küldenek behívót.

– Tavaly 200 ilyen szűrővizsgálatot végeztünk a kórházban dr. Horváth Tibor osztályvezető kollégámmal és a szakmai stábbal – folytatta dr. Nagy Attila. – A Soproni Gyógyközpontban a legmodernebb, HD felbontású videoendoszkópos tornyokkal dolgozunk. A vizsgálat során mindig felajánljuk a szedációt, szükség esetén az altatás is megoldható. Körülbelül 30–45 percig tart a tükrözés, amely során, ha például polipot találunk, akkor azt rögtön el is távolítjuk.

A 200 eset 85 százalékában találtak eltérést tavaly a szakemberek, 50 százalékban polipról volt szó, amelyet mindig szövettanra küldenek. Rosszindulatú daganat esetében további vizsgálatokat végeznek, majd a szakorvosokból álló onkoteam dönt a szükséges kezelésekről.

– A székletteszt rendkívül érzékeny, így nagyon megbízható – hangsúlyozta dr. Nagy Attila. – Igyekszünk optimalizálni az endoszkópos vizsgálatok számát, csak azt tükrözni, akinél tényleg felmerül a betegség kockázata. Fontos, hogy akinél még a rák megelőző állapotában felfedezzük a kórt, az 100 százalékban gyógyítható. Azért az 50–70 év közöttieket szűrjük, mert náluk fordul elő leggyakrabban a betegség. Természetesen, ha valaki gyanús tüneteket észlel, akkor azt javasoljuk, hogy ne várjon, azonnal keresse fel először is a háziorvosát!

Bár a betegség sokáig nem okoz panaszokat, de a hasmenés, székrekedés, véres széklet, állandó ürítési kényszer, fájdalmas hasi terület, vérszegénység, indokolatlan fogyás, felfúvódás, puffadás mind gyanús tünet lehet. 

Teljes verzió