Lobog a hit lángja

| Munkatársunktól

Ünnepi díszbe öltözött a belváros, Sopron karácsonyfáján kigyúltak a fények, vasárnap pedig fellobbant a hit lángja az adventi koszorún – a soproni advent első programjai nagyon népszerűek voltak.

Az ünnepre való készülődés már múlt hét elején elkezdődött: kedden érkezett meg a Mária-szoborhoz a város karácsonyfája. A 28 éves és 14 méter magas nordmannfenyőt Ruisz Tamás és családja ajánlotta fel az Ágfalvi úti lakóparkból. Ezt a fát öltöztették ünnepi díszbe a Várkerületen.

– Ahogy az utcák, az emberek lelke is fénybe öltözött – mondta a soproni advent pénteki megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester. – A város karácsonyfáját több mint egy kilométernyi égősor díszíti, mely kevesebb energiát fogyaszt, mint egy mosógép, ezzel is ügyelünk a város energiafogyasztásra.

A polgármester ezután vállalkozó kedvű gyerekek segítségét kérte a fenyőfa izzósorának bekapcsolásához, majd a Várkerület lakóépületeinek homlokzata és a Tűztorony is fényruhába öltözött. A vásár egy része ezúttal ismét visszaköltözött a Fő térre, de itt kapott helyet a betlehem és az adventi kalendárium, valamint a város adventi koszorúja is.

Az Istennel való találkozás ideje

Ünnepélyes keretek között vasárnap este gyújtották meg az adventi koszorún az első gyertyát.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a rendezvényen elmondta: a keresztény hagyományban az első gyertya a hitet jelképezi. Ezután mindenkinek családi körben eltöltött, meghitt várakozást kívánt.

Palatinus Kristóf káplán beszédében kiemelte: az adventi időszakban lehetőségünk van kicsit lelassítani, magunkba nézni, és megvizsgálni, mennyire élünk a jelenben, vagy mennyire aggódunk a jövőn. Hozzátette, a mostani az Istennel való találkozás kiemelt ideje.

Az első gyertyát Barcza Attila és kisfia, ifjabb Barcza Attila gyújtotta meg. A rendezvényen közreműködött a Fidelissima Vegyeskar, és jelen voltak önkormányzati képviselők is.

Nemcsak a Fő téren gyújtottak gyertyát, a helyi közösség kérésére idén is van adventi koszorúja a Jereván-lakótelepnek. Az itteni gyertyagyújtáson ünnepi gondolatokat mondott Pelikán András evangélikus lelkész, Barta Lívia református lelkész és Németh István római katolikus plébános. Az ünnepi dallamokat a Brassline Rézfúvós Együttes biztosította, műsort adott a Lővéri Nyugdíjas Klub. Az eseményen részt vett dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, a Jereván-lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke és Magas Ádám önkormányzati képviselő.

Kisvonattal a belvárosban

Az adventi programok a következő napokban, hetekben is folytatódnak Sopronban.

A Fő téren gyerekkörhinta és szombat délutánonként a múzeumnegyedben gyermekfoglalkoztató is várja a kicsiket és szüleiket. Szintén újdonság, hogy az adventi hétvégéken hangulatos, ingyenes zenei fellépéseknek ad helyet a Kecske-templom. Ezúttal kisvonaton is ülhetnek azok, akik szeretnének egy hangulatos utazást tenni a kivilágított soproni belvárosban. A hétvégente délután induló járatok ingyenesen vehetők igénybe, a menetidő húsz perc.

Az adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként 18 órakor gyújtják meg, az utolsó alkalom azonban december 23-án, szombaton lesz. A vásár december 24-ig várja kézműves árukkal, ízletes italokkal és ínycsiklandó fogásokkal a látogatókat.

Sopron civil szervezetei a város képviselőinek vezetésével idén is felkeresték az egykori Sopron vármegye központjait, hogy egy-egy adventi koszorú átadásával tolmácsolják ünnepváró jókívánságaikat az ott élőknek.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió