Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lobog a hit lángja
Ünnepélyes keretek között vasárnap este gyújtották meg az adventi koszorún az első gyertyát. Fotók: Filep István

Kilométernyi égősor díszíti Sopron karácsonyfáját

Lobog a hit lángja

| Munkatársunktól | Városi hírek

Ünnepi díszbe öltözött a belváros, Sopron karácsonyfáján kigyúltak a fények, vasárnap pedig fellobbant a hit lángja az adventi koszorún – a soproni advent első programjai nagyon népszerűek voltak.

Az ünnepre való készülődés már múlt hét elején elkezdődött: kedden érkezett meg a Mária-szoborhoz a város karácsonyfája. A 28 éves és 14 méter magas nordmannfenyőt Ruisz Tamás és családja ajánlotta fel az Ágfalvi úti lakóparkból. Ezt a fát öltöztették ünnepi díszbe a Várkerületen.

– Ahogy az utcák, az emberek lelke is fénybe öltözött – mondta a soproni advent pénteki megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester. – A város karácsonyfáját több mint egy kilométernyi égősor díszíti, mely kevesebb energiát fogyaszt, mint egy mosógép, ezzel is ügyelünk a város energiafogyasztásra.

A polgármester ezután vállalkozó kedvű gyerekek segítségét kérte a fenyőfa izzósorának bekapcsolásához, majd a Várkerület lakóépületeinek homlokzata és a Tűztorony is fényruhába öltözött. A vásár egy része ezúttal ismét visszaköltözött a Fő térre, de itt kapott helyet a betlehem és az adventi kalendárium, valamint a város adventi koszorúja is.

Az Istennel való találkozás ideje

Ünnepélyes keretek között vasárnap este gyújtották meg az adventi koszorún az első gyertyát.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a rendezvényen elmondta: a keresztény hagyományban az első gyertya a hitet jelképezi. Ezután mindenkinek családi körben eltöltött, meghitt várakozást kívánt.

Palatinus Kristóf káplán beszédében kiemelte: az adventi időszakban lehetőségünk van kicsit lelassítani, magunkba nézni, és megvizsgálni, mennyire élünk a jelenben, vagy mennyire aggódunk a jövőn. Hozzátette, a mostani az Istennel való találkozás kiemelt ideje.

Az első gyertyát Barcza Attila és kisfia, ifjabb Barcza Attila gyújtotta meg. A rendezvényen közreműködött a Fidelissima Vegyeskar, és jelen voltak önkormányzati képviselők is.

Nemcsak a Fő téren gyújtottak gyertyát, a helyi közösség kérésére idén is van adventi koszorúja a Jereván-lakótelepnek. Az itteni gyertyagyújtáson ünnepi gondolatokat mondott Pelikán András evangélikus lelkész, Barta Lívia református lelkész és Németh István római katolikus plébános. Az ünnepi dallamokat a Brassline Rézfúvós Együttes biztosította, műsort adott a Lővéri Nyugdíjas Klub. Az eseményen részt vett dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, a Jereván-lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke és Magas Ádám önkormányzati képviselő.

Kisvonattal a belvárosban

Az adventi programok a következő napokban, hetekben is folytatódnak Sopronban.

A Fő téren gyerekkörhinta és szombat délutánonként a múzeumnegyedben gyermekfoglalkoztató is várja a kicsiket és szüleiket. Szintén újdonság, hogy az adventi hétvégéken hangulatos, ingyenes zenei fellépéseknek ad helyet a Kecske-templom. Ezúttal kisvonaton is ülhetnek azok, akik szeretnének egy hangulatos utazást tenni a kivilágított soproni belvárosban. A hétvégente délután induló járatok ingyenesen vehetők igénybe, a menetidő húsz perc.

Az adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként 18 órakor gyújtják meg, az utolsó alkalom azonban december 23-án, szombaton lesz. A vásár december 24-ig várja kézműves árukkal, ízletes italokkal és ínycsiklandó fogásokkal a látogatókat.

Sopron civil szervezetei a város képviselőinek vezetésével idén is felkeresték az egykori Sopron vármegye központjait, hogy egy-egy adventi koszorú átadásával tolmácsolják ünnepváró jókívánságaikat az ott élőknek.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.