Megalapozott döntések

| Köves Andrea

Komoly döntést kell meghozniuk azoknak a szülőknek és gyermekeknek, akik szakmaválasztás előtt állnak. A Soproni Szakképzési Centrum programsorozatot indított, amelynek első állomásán pályaválasztási konzultációra várták a soproni és a város környéki általános iskolák képviselőit.

A múlt csütörtöki programon a centrum mind a nyolc szakképző iskolája és technikuma bemutatkozott a Vas- és Villamosipari Technikumban. A sokszínű kínálattal a vendégek egy interaktív kiállításon is megismerkedhettek, illetve egy tájékoztató előadást is meghallgathattak a képzésekkel kapcsolatban.

Králik Tibor, a szakképzési centrum kancellárja kiemelte: a konzultáció az egyik fontos állomása a pályaválasztási programjaiknak. A rendezvény is azt szolgálta, hogy a szülők és a végzős általános iskolai diákok a megfelelő információ birtokában legyenek, amikor kitöltik a jelentkezési lapot. A tájékoztató azért is fontos, mert a szakképzés folyamatosan megújul, hiszen dinamikusan alkalmazkodik a munkaerőpiaci igényekhez. A kancellár arról is beszámolt, hogy a centrum intézményeiben számos fejlesztés történt az utóbbi időszakban, így modern, 21. századi körülmények várják a náluk továbbtanulókat.

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a város és a vármegye számára létkérdés, hogy a szakképzés magas színvonalon folyjon, amelyben remek partner a szakképzési centrum.

Kuntár Csaba, a centrum főigazgatója a gyakorlati tudnivalókat osztotta a meg a résztvevőkkel. Azoknak, akik technikumban vagy szakképző iskolában szeretnének továbbtanulni, február 21-ig kell leadniuk a jelentkezési lapjukat. Érdemes arra figyelni, hogy bizonyos szakmáknál szükség van egészségügyi vagy pályaalkalmassági igazolásra. Írásbeli csak a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum egyik osztályában van, illetve a Handler Nándor Technikum művészeti osztályában végeznek alkalmassági mérést.

Szakmák délelőttje: A centrum kiemelt pályaválasztási rendezvénye a szakmák délelőttje elnevezésű program. November 16-án, csütörtökön 9 és 14 óra között mind a nyolc iskolájában nyitott kapukkal várják az érdeklődő általános iskolás diákokat, hogy személyesen is megismerkedhessenek az oktatott szakmákkal és az intézményekkel. 

Teljes verzió