Állítsuk meg a kártevőket!

| Madarász Réka

Az enyhe napok sokunkat a kertbe csábítanak. A kórokozók, kártevők pusztító tevékenységét megelőzhetjük egy időben elvégzett lemosópermetezéssel.

Gyümölcsfáink még nyugalmi állapotban vannak, ám a kártevők korábban ébrednek.

– Az elmúlt hónapokban rengeteg kórokozó és kártevő telelt át, amit az utóbbi évek enyhe telei még elő is segítenek – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Említésre méltóak közülük a kéregben, rügyekben áttelelő monília, a lisztharmat, a levéltetvek, a pajzstetvek és a gyümölcsmolyok. Az időben elvégzett lemosópermetezéssel jelentősen gyéríthetjük a számukat, így megkönnyítve a növényvédelmi tennivalókat.

A lemosópermetezést metszés után érdemes elvégezni, mivel így egyúttal a vágási felületeket is fertőtleníthetjük. A további fertőzés kockázatát jelentősen csökkenthetjük, ha a metszéssel egy időben eltávolítjuk az elhalt vesszőket, ágrészeket és a tavalyi évben rászáradt gyümölcsmúmiákat.

– A permetezés időpontját érdemes az időjárás-előrejelzéseket figyelve gondosan megterveznünk: fagymentes és szélcsendes napokat célozzunk meg! – folytatta a szakember. – A vegetációs időszak előtt nagy lémennyiséggel dolgozhatunk, egyenletesen lefedve a növény minden részét, ilyenkor ugyanis a fáknak még nincs lombozatuk, amelyet károsíthatnánk. A nagy lémennyiség természetesen több hatóanyagot is tartalmaz, így sikeresen veszi fel a harcot a kórokozókkal és a kártevőkkel.

A permetezéshez használhatunk réztartalmú szereket, amelyek – a lisztharmat kivételével – a gombák és a baktériumok többsége ellen megfelelő védelmet biztosítanak. A kéntartalmú szerek az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják, de léteznek olajos készítmények is, amelyek pedig a különböző rovar- és atkakártevők ellen vethetők be hatékonyan.

– Érdemes annak függvényében kiválasztanunk a megfelelő permetszert, hogy milyen kártétel volt az elmúlt esztendőben a legjelentősebb a kertünkben – tette hozzá Horváth Gábor. – Az üzletekben kaphatóak kimondottan tavaszi lemosópermetezéshez kifejlesztett növényvédő szerek, amelyek akár mindhárom hatóanyagot is tartalmazhatják egyszerre. Ha kevésbé célzottan szándékozunk permetezni, ezek tökéletes választásnak bizonyulhatnak.

Teljes verzió