Varázslatos fűszernövények

| Madarász Réka

A fűszernövényeket magas illóolaj-, ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt érdemes beillesztenünk a napi étrendünkbe. Készen is megvehetjük azokat, de akár mi magunk is termeszthetjük.

A bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, a petrezselyem, a rozmaring és a zsálya nem igényel sokat, mindössze egy világos ablakot és nedves talajt.

– Olyan edénybe érdemes ültetnünk őket, amelynek lyukas az alja – javasolta Hajdú Vera fitoterapeuta. – Bármelyik mezőgazdasági boltban kapható vetőmag és palántanevelő vagy magvetéshez való föld. Miután az edénybe beletettük a földet, annyi magot szórjunk rá, mintha megsóznánk, majd a föld tetejét mintegy 2 centiméter mélységig spricinivel áztassuk be. Az edény tetejére tegyünk üveglapot, hogy a föld mindig nedves legyen. Körülbelül egy hét múlva elkezdenek csírázni a növénykéink. Ekkor már levehetjük az üveglapot, a növénykéket azonban továbbra se öntözzük, hanem spricceljük.

Az ültetésre február előtt nem érdemes vállalkoznunk. Addig is készen megkaphatjuk őket bármelyik áruházban. Azért ajánlott a fűszernövényeket frissen fogyasztani, hogy minél több illóolaj maradjon bennük.

– A bazsalikom étvágyfokozó, emésztésjavító, vizelethajtó, nyugtató, köhögéscsillapító hatású, különösen, ha fahéjjal forró teát főzünk belőle – folytatta a szakember. – A hagymafélékben sok a C- és az A-vitamin, a kálium, hatékonyak köhögés ellen, immun-, illetve gyomorerősítésre. A kakukkfű szintén hatásos köhögés ellen, fertőtlenítő és görcsoldó. Az oreganó mindezek mellett még erős gyulladáscsökkentő, belekeverhetjük bármilyen teába, például kamillába vagy hársvirágba.

A rozmaring keringésjavító, emésztésserkentő, a korianderben sok a fehérje és a C-vitamin, emésztésjavító. A petrezselyem C- és E-vitaminban gazdag, frissen rágva megszünteti a szájszagot. Régen azt tartották, hogy akinek zsálya van a kertjében, az nem halhat meg. Javasolt szájbetegségek és övsömör kezelésére, változó korban az izzadás szabályozására, fertőtleníti az egész testet, erősíti az idegeket.

 

Teljes verzió