Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993
Privatizált Palatinus
Az ÁVÜ pályázatának eredményeként szerdán privatizálták a soproni szállodák egyik gyöngyszemét, a kiváló konyhájáról külföldön is ismert Palatinust. A kis belvárosi hotel 1980-ban épült, akkor vette át vendégkörét az éppen felújítás alatt lévő Lövér Szállótól. A HungarHotels soproni egységeiből így már csak a Gambrinus és a Generális vár tulajdonoscserére. A Palatinus új ügyvezető igazgatója Bekker Róbert, aki a budapesti befektetői társaságot is képviseli Sopronban. (Nyugati Hírlap)
1968
Épül a Kőfaragó téri lakótelep
Az elmúlt év nyarán láttak hozzá az ÉVM Győr–Sopron megyei Építőipari Vállalatának dolgozói az újjászülető Kőfaragó tér első modern házainak építéséhez. A foghíjak beépítésével kezdték a munkát. Még ez év végéig, júliustól decemberig öt épületet adnak át. Ezekbe költöztetik a lebontásra ítélt házak lakóit. Jól járnak az egyedi tervezésű otthonok tulajdonosai: a két–öt személyes lakások egy-, két- és háromszobásak, teljesen komfortosak, tágasak. A négyszemélyes lakásokban például úgy alakították ki a nappali szobát, hogy oda ne kelljen fekvőhelyet állítani. A család tagjai nem és kor szerint, egymástól külön hálófülkékben pihenhetnek. Kár, hogy anyagi okok miatt nem központi, hanem cserépkályha fűtésűek a Kőfaragó téri lakótelep elsőnek felépülő házai. A házgyári lakásokba költözők otthonait viszont már központi fűtésűre tervezték. Az 1970 után felépítendő nyolcvanlakásos, tízemeletes házat, a kisvendéglőt és szolgáltató házsort már központilag fűtik majd. Érlelődnek már közben a szakemberek fejében az elkövetkező évtizedben megújhodó Sopron többi lakónegyedének tervei is. A József Attila úton, a Rákóczi és a Postás futballpálya közötti területen mintegy négyszáz lakást emelnek majd, blokkos és panelos építési móddal. A tervek szerint az Újteleki utca környéke háromszáz új lakással gyarapodik. Oda pontházakat terveznek. A város újjászületésének betonból és acélból formált ékességeivel int hamarosan az oda érkezőknek. (Kisalföld)
1918
A király levele – Sixtus herceg ceruzamásolata
A Soproni Napló párizsi távirati hírszolgálata jelenti, hogy a kamara külügyi bizottsága elé most került az a titkos dossier, mely Károly király levelére vonatkozik. Clemenceau beterjesztette azt az eredeti, ceruzával írt levelet, melyben Sixtus bourboni herceg szószerinti másolatban tudatja Poincare elnökkel Károly király hozzá intézett levelét. (Soproni Napló)
Villamos karambol
A napokban az Újteleki utcában a 12-es jelzésű villamos összeütközött egy szembe jövő lovas szekérrel, amely elé sajnálatos módon éppen egy vak ló volt befogva. A villamos kocsi első ablaka teljesen összetört, egyéb baj szerencsére nem történt. (Soproni Napló)
Agyongázolta a vonat
Sumilov Vaszilíj orosz fogoly a soproni táborban lakott és tegnap Győrbe ment, hogy valami ügyét elintézze. Este a teherpályaudvaron tartózkodott, amikor a fél 9 órás pápai vonat berobogott és elgázolta az orosz legényt. A mozdony kerekei elvágták a szerencsétlen fogoly bal lábát, hiába érkezett gyorsan a segítség, ugyanis miközben ellátták és bekötözték, azon idő alatt meghalt a balesetet szenvedett fiatal orosz. (Soproni Napló)

Összeállította:  Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek