Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Zöld Sopron

A Zöld Sopronért megálmodója

A Zöld Sopronért megálmodója

2022. 05. 18. | Madarász Réka

A széchenyis fiúk által alapított Zöld Sopronért Társaság – számos szemétszedési akció és egy nagyobb volumenű faültetés után – most iskolája „zöldítésén” fáradozik. A lelkes diákok előadásokat tartanak, illetve udvarfelújítást terveznek.

Gyűjthetjük most  is a kalaposokat!

Gyűjthetjük most is a kalaposokat!

2022. 05. 18. | Köves Andrea

Gombászni nemcsak ősszel tudunk, egy-egy kiadósabb eső után tavasszal is nagy szezonja van a kalaposoknak. Milyen gombákra „vadászhatunk” ilyenkor? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

A természet közelében

A természet közelében

2022. 05. 18.

Madárénektől hangos a Fertő-parti beruházáshoz tartozó mintegy 12 hektáros fás terület. A leendő ökopark helyszínét frissen kizöldült fák, bokrok foglalják el, melyek számos énekesmadárnak nyújtanak fészkelő- és költőhelyet.

Felvirágozták a tábort

Felvirágozták a tábort

2022. 05. 11.

A Heimler Károly Környezetvédelmi Szakbizottság vezetésével 30 betonládába ültetett virágokat a Soproni Városszépítő Egyesület a Brennberg-völgyi Soproni Gyermek- és Ifjúsági Tábor területén.

Az ártatlan bazsarózsa

Az ártatlan bazsarózsa

2022. 05. 11. | Madarász Réka

A lágyszárú bazsarózsák rendkívül hosszú élettartamú, hamar és dúsan virágzó évelők. Népszerűségüket nemcsak csodálatos színeiknek és formáiknak, hanem igénytelenségüknek is köszönhetik.

Őseink útján jártak

Őseink útján jártak

2022. 05. 11.

Idén is népszerű volt a fraknói gyalogtúra – mintegy kétszázan zarándokoltak a Rozália-kápolnától Brennbergbányára. A Perkovátz-ház Baráti Köre 19. alkalommal szervezte meg a túrát.

Archívum

A természet védelméért

A természet védelméért

2022. 05. 04. | Köves Andrea

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek számára természetes legyen: óvják és szeressék a környezetet – erre hívja fel a figyelmet a május 10-i madarak és fák napja. Sopronban ennek jegyében több kezdeményezés is várja a családokat.

A vágott virágok titkai

A vágott virágok titkai

2022. 05. 04. | Madarász Réka

Több hölgy idegenkedik a vágott virágtól, mert az gyorsan elhervad. Vajon mit tehetünk azért, hogy a szépséges csokorban minél tovább gyönyörködhessünk?

Tegyünk a parlagfű ellen!

Tegyünk a parlagfű ellen!

2022. 04. 27. | Madarász Réka

A parlagfű elleni védekezés szabályai az elmúlt évben jelentősen megváltoztak: ha egy területen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, az ingatlantulajdonos vagy a földhasználó terhére el kell rendelni a közérdekű védekezést.

A zöld utat mutatják

A zöld utat mutatják

2022. 04. 27. | Etzl Edgár

Országos zöld pályázat döntőjébe jutott az STKH szemléletformáló programja, melynek részeként a szelektívhulladékgyűjtő-szigetek kukáinak matricáit cserélik le.