Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A festészet vonzásában
Kovács-Gombos Gábor és Kovács-Gombos Dávid is festményein keresztül fejezi ki magát. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Kovács-Gombos Gábor és Kovács-Gombos Dávid

A festészet vonzásában

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Kovács-Gombos Gábor közel háromszáz csoportos megjelenése mellett most készül a 42. önálló kiállítására, ami november 24-én nyílik meg a pannonhalmi főapátságban. Fia, Kovács-Gombos Dávid is festőművész.

– Szülői inspirációról az én esetemben nem lehet beszélni, hisz képzőművész a családunkban sem apai, sem anyai ágon nem volt – kezdte Kovács-Gombos Gábor. – Édesanyám családjában viszont több zenész is volt. Anyai nagyapám énekesként, orgonistaként, később zenei tanfelügyelőként tevékenykedett, édesanyám pedig zeneakadémiai végzettségű ének- és szolfézstanár volt Győrben. Magam is szeretem a zenét, hangversenyre, operába járok, sőt saját örömömre időnként előveszem a gitáromat is, de különösebb tehetség e tekintetben nem szorult belém. Pedagógusként követtem édesanyám élethivatását, hisz évtizedek óta oktatója vagyok a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának.

– Középiskolás éveim a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumhoz kötnek, ahol a tanáraim különösebben nem gyötörtek a műszaki és a reáltárgyakkal, helyette viszont támogatták a bennem egyre erősödő képzőművész elköteleződést – folytatta Kovács-Gombos Gábor. – Szerencsém is volt, hisz a kiváló festő- és szobrászművész, Várady Lajos oktatta a műszaki rajzot, aki hamar fölfigyelt a képességeimre, a magántanítványává fogadott. A mesterség fogásait tőle tanultam meg, mindmáig nagy tisztelettel és szeretettel gondolok rá. A pécsi főiskola elvégzését megelőzően a Győri Képzőművészeti Körnek is rendszeres látogatója voltam, ahová három évtizeddel később Dávid is járt.

– Gyerekként nekem a festészet volt a természetes közeg, nemcsak az édesapám, hanem korán elvesztett édesanyám, Gergácz Berta is festőművész volt, sőt mi több, a soproni óvóképző főiskola adjunktusaként is jelentős pedagógiai tevékenységet fejtett ki – vette át a szót Dávid. Ő a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett, és mint mondta, komolyan elgondolkodott, hogy a felmenők zenei vonalát követi. Fel is vették a győri konzervatóriumba, de egyszer csak „megvilágosodott”, és a kottatartót festőállványra cserélte. Édesapjához hasonlóan előbb rajztanári, ezután a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vizuális és környezetkultúra tanári szakos diplomát szerzett. – Festményeim szimbólumok, elképzelt tájképek, melyek a nagyon távoli elmosódott látványból és a szemünk előtt lévő éles fűszálakból állnak – zárta Dávid.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.